Är långsamma kolhydrater alltid bra?

Datum


bild
Här är två olika former av sirap, den till vänster är lönnsirap och den till höger är agavesirap. båda används för att söta något. Agavessirapen har fått ett ryckte att vara ett hälsosamt och finns som sötning i ”nyttiga” energibars och drycker. Men är den så nyttig och varför har den fått ryktet om att var ”nyttig”.
Om vi tittar på var den söta smaken kommer ifrån så är det ifrån fruktos (en form av socker) som finns i ffa. frukt. Fruktos har ett lågt GI ( ett mått på hur snabbt ett livsmedel höjer blodsockret) Om ett livsmedel har lågt GI (under 50) så anses det var bra för vår hälsa och vid eventuell viktnedgång.
Så vad är det som gör att Fruktos har ett lågt GI tillskillnad från vittbröd som är referens för hög GI (100).
Jo det beror på uppbyggnaden av sockerarten (tänker inte nörda ner mig i exat hur glukos och fruktos sammansättningen ser ut). Jag ger den enkla lätta förklaringen, fruktos måste gå via levern för att kunna omsättas som socker i blodet. vilket betyder att en del av sockret blir kvar (som leverglycogen) och resten kommer ut i blodet. och den processen det tar längre tid för sockret att komma ut i blodet = lägre GI.
vad är då problemet? jo, vi kan bara lagar en viss mängd socker i levern (som lerverglycogen ca 100g) resten sparas som fett i levern om vi äter mycket fruktos (frukt, agavesirap) för mycket fett i levern är inte bra, det leder till fettlever.
Men kanske du tänker kan inta bara lever dumpa ut sockret i blodet? Det gör den men faktum är att det socker som levern dumpar ut är för att hålla blodsockret uppe, så om ditt blodsocker är lågt så puttar levern ut socker allt efter behov. Och nu kommer kanske det viktigaste av allt
( det är nu ni Paleo freaks ska var uppmärksamma) muskeln är mycket dålig på att använda FRUKTOS och det går inte att fylla på muskelglycogen (socker i muskeln som används när vi tränar) med fruktos (bananer, äpple, päron, anannas mm)så förenklat att äta en banan efter träning är typ helt verkningslöst om du vill maxa din återhämtning efter träning.
Det som funkar bäst är glukos och en liten mängd fruktos(tillsammans med whey protein). Det är här som Mr Lönnsirap kommer in i bilden, Lönnsirap innehåller mer glukos än fruktos vilket gör den nyttigare ( för dina muskler bränner ffa. glukos, vid högintensiv träning som sprint, styrketräning och crossfit) för du kan använde det i din träning, den fyller helt enkelt en funktion.
Betyder det att jag tycker att vi ska sluta ät frukt och ersätta det med glukos,…NEJ, frukt innehåller fibrer, vitaminer och antioxidanter, men du behöver inte agavesirap, det är en stor bluff att det är nyttigare än glukos efter som vi har väldigt dålig användning av den. I agavesirpen finns inte fibrer eller antioxidanter.
Jag tycker inte att vi ska äta stor mängder glukos heller och om du vill fylla på med glykos ( socker) efter träning så måste det inte vara från lönnsirap, ris och potatis funkar.
Vill även förtydliga att det är fåtalet som tränar så pass hårt och mycket att de behöver fokusera på det.
Så slut klämmen blir att det är skillnad på socker och socker samt om du använder det rätt så det super!
Alexander Gefwert
Taggar: , , , , , ,