Det absolut viktigaste för din hälsa-Del 1

Datum

Det jag tänkte avhandla i kommande miniserie är något som många har problem med och som kan leda till mycket stora hälsokonsekvenser. Det är något som du kanske inte direkt tänker på eller inte fäster speciellt stor vikt vid, men det är direkt avgörande för din vikt, din hälsa,träningsresultat, energinivåer och hur ofta du kommer att vara sjuk.

och det handlar om din mage, matsmältning och tarmen, det jag tänkte börja med är munnen…

Din mun är inte en dammsugareimages-1

eller ett svart slukhål,images

 

 

där du skyfflar in din mat som sen bara försvinner ner och bara blir något…..typ energi som du sedan kan förbränna när du tränar. Om man förstå hur matsmältningen fungerar så får man större förståelse för hur viktigt det är att du.

  • Tuggar din mat
  • Tar det lugnt efter maten
  • Stressar mindre
  • Äter näringsrik mat
  • Och lyssnar på vad din kropp försöker att säga till dig.
  • Samt att allt du äter inte blir energi (kcal) som du kan kalkylera på ex. hur långt du behöver att springa för att bränna de kalorierna (kcal) du just ätit.
  • Det är mer komplex än så, häng med så ska jag försöka förklara för er hur det funkar under den här miniserien om magen och matsmältningen.

Det räcker med att du tänker på mat, ser mat eller att det luktar mat för att din kropp ska börja förbereda sig på att smälta och absorbera maten.

images

Det startar med att din hjärna börjar att kommunicera med din kropp- så att du börjar prod. Saliv som innehåller matsmältningsenzymer ( det finns flera olika enzymer för olika födoämnen som ex, lactos för nedbrytning av mjölk)och det sker i din mun när du tuggar din mat så produceras det mer amylase för att bryta ner kolhydraterna du äter.

En effekt av när du tuggar din mat länge är att den smakar sötare ju längre du tuggar den, och det är pga. Amylaset bryter ner kolhydraterna ( sockret) i maten som då frigörs.

Samtidig som du tuggar din mat så börjar magen, levern, gallan och buksportkörteln att förbereda sig en samstämd orkester för att producera magsaft, samt dirigerar om blodet från musklerna till magen, för att kunna ta hand om maten på bästa sätt som är på väg ner.

När du tuggat din mat och sedan sväljer så tar det ca 6 sek för maten att komma ner till magsäcken. När maten kommer ner hit så fortsätter nedbrytningen av din mat med hjälp av saltsyra, produktionen av saltsyra (HCI) starta redan när du ser, luktar eller tänker på mat. PH halten i magen är 1-2 vilket är mycket surt, att jämföra med vatten som har ett ph på ca 7. Det är viktigt att det är surt i magen för att kunna bryta ner proteiner och B-vitaminer. Om du inte har tillräckligt med HCI så kommer du inte att kunna bryta ner proteiner och B-vitaminerna optimalt.

HCI påverkar även så att det prod. andra enzymer som hjälper till med nedbrytning av maten samt skapa en sterilmiljö i magen som ska bekämpa ex. bakterier, E. Coli campylobacter, jäst som kan följa med ner när du sväljer din mat eller som finns i maten. HCI är även viktigt för en bra bakterie balans i tjocktarmen.

Samtidigt som magen producerar matsmältningsenzymer så producerar även bukspottskörteln matsmältningsenzymer som lipas för nedbrytning av fett. Trypsin, elastase,mm för nedbrytning av proteiner. Om bukspottskörteln inte kan tillverka tillräckligt mycket matsämltningsenzymer så påverkas matsmälningen negativt och föjlden blir gaser, uppsvälthet, rapningar, ofullständigt nedbruten mat i avföringen. På sikt så kan det utvecklas till läckande tarm, födoämnesintolleranser, svårigheter att ta upp näringsämnen från maten, vilket kan leda till näringsbrist, svårt att gå ner i vikt, sämre träningsresultat, svårt att bygga muskler,trötthet, värk i leder, ökad innflamation i kroppen, förhöjt stresspåslag, säsongsbetonde allergier, skador, luftvägsproblem, mm

Det vanliga vi tänker på när vi talar om bukspottskörteln är att den producerar insulin ( mer om Insulin längre fram) kort så är insulin ett hormon som har till uppgift att transportera näringsämnen till till olika celler i kroppen som ex. fettceller eller muskelceller.

Bukspottskörteln producerar även ett hormon som heter glucagon som är ett hormon som kan höja blodsockret med hjälp av socker som är lagrat i levern (leverglyckogen) när blodsockret blir tillräckligt lågt om ex. du går utan mat länge eller under natten när du sover. Utöver allt detta så producerar även bukspottskörteln ett ämne som gör magsaften mer alkalisk (mindre sur), för den behöver bli mer basisk när den ska vidare ner i tarmsystemet.

Så nu när maten du ätit tillbringat mellan 2-4 timmar i din magsäck där den knådats och blandats med HCI till en massa (chymus)som ska vidare ner i tarmen.

Tarmen är inte en enda lång transport kanal för ditt bajs, det är i tarmen som det viktiga sker, mer om det i näst inlägg.

Tugga din mat å njut. (hur många gånger du ska tugga din mat kommer jag att ta i nästa inlägg)

Alexander Gefwert

Taggar: , , , , ,