Det absolut viktigaste för din hälsa – del 3

Datum

Så nu har det du ätit kommit en bra bit på väg och börjar närma sig sin slut destination, men innan vi tar den sista biten (tjocktarmen) så ska vi titta på några saker som påverkar hur din matsmältning, näringsupptag och hur du kommer att må (frisk, pigg, sjuk, trött, mm)

Följande saker påverka din mage och tarm mår, samt hur du kommer må, förmåga att bränna fett, bygga muskler, hålla dig frisk, detoxa, hormonellbalans, mm

 • Stress
 • Fibrer (lösliga = grönsaker)
 • Goda bakterier (Probiotika)
 • Socker( godis, frukt, läsk, mm)
 • Gluten
 • Mjölkprodukter
 • Antibiotika
 • Mediciner (p-piller, voltaren, syrahämmare, NSAID, ibuprofen, naproxen, aspirin.)

images

 

Stress

Så om jag börjar med stress och hur det påverkar din mage negativt, men innan vi börjar där så är det bra att veta vad stress är.

Stress kan vara,- för mycket träning och långa träningspass, ekonomiskstress, separation, flytt, jobb, trafiken, att åka kommunalt (i Sthlm), för lite sömn, mm

Det som händer i kroppen när vi utsätts för stress är att den försöker mobilisera så mycket energi den kan för att vi ska kunna slåss för vårt liv eller fly för vårt liv, (vi aktiverar det sympatiska nervsystemet) och det gör det genom att dra ut näring ur muskler, benstommen, fettvänaden, samt omdirigera blodet från magen och tarmen till musklerna. När blodet försvinner från magen så kan vi inte smälta och bryta ner vår mat på rätt sätt,  vilket leder till att det kommer ner ofullständigt nedbruten mat till tarmen.

När det kommer ner mat som inte är fullständigt nedbruten så kan den lättare fastna i fickorna i tarmen, samt att  det är lätt för att proteiner ”läcker igenom” tarmen.

När det händer så regerar din T- celler som ska bekämpa främmande föremål som kommer in i kroppen genom att bilda antikroppar, höja immunförsvaret. Precis som hände i höstas (2014) när det dök upp främmande undervattensfarkoster på Svenskt territorium. Någon ser en ubåt, ringer på försvaret, som kommer dit för att söka och hitta och sin tur ta hand om problemet. Hur kan då en främmande ubåt komma in till Sverige, jo för vi har monterat ner försvaret, precis som du gör om du inte ger din mage och tarm rätt förutsättningar.

images

Om immunförsvaret är förhöjt under tid så börjar det tillslut att även tillverka Histamin (ökar vid allergi) vilket i sin tur leder till förhöjt stresshormon som ex. kortisol. Och när kortisol, T-cellerna är många som cirkulerar i ditt blod så börjar dom att förstöra din tarm från utsidan, så att det gör den tunna hinna som är endast en cell tjock ännu tunnare och tillslut uppstår det hål i den, vilket leder till att proteiner har ännu lättare kan ta sig igenom = du utvecklar något som heter födoämnesintolerans.

Fibrer

images-1

När jag menar fibrer så är det de från grönsaker och viss frukt(lösliga fibrer) jag menar, det är de fibrena vi bör fokusera på, de andra(olösliga) som finns i olika former av fullkornspasta, bröd, knäckebröd, flingor är något som industrin har hakat på för att få deras produkter verka ”hälsosamma” Nu säger jag det igen fullkornspasta, fullkornsbröd, knäckebröd, K Special, mm har PRECIS samma GI (mått på hur snabbt ditt blodsocker höjs) som vitt bröd, vanlig pasta. Det är INTE ”nyttigare att välja de alternativen PUNKT.

 

Om vi då tittar på vad fibrer från grönsaker gör så är det följande:

 • De ger näring till de goda bakterierna (probiotika)
 • Det ser till att din tarm har en rytmiskt arbete som för fram det som finns i tarmen
 • Det tar med sig ”skräp” som fastnat i tarmfickorna
 • Fibrer är SUPER viktig vid detox ( det är därför joser inte funkar, de har inga fibrer) återkommer till detox i senare inlägg längre fram i tiden.
 • Stabiliserar ditt blodsocker genom att det sänker hastigheten på hur snabbt sockret du äter kommer ut.
 • För med sig hormoner som ex estrogen ut från kroppen (detox)

Hur mycket fibrer ska man då äta varje dag? ett minimum i min enl. mig är 30g fibrer (inte 30g grönsaker) vilket är ca 600-800g grönsaker/ dag. När jag menar grönsaker så är det de fiberika grönsakerna som. ex. Broccoli, blomkål, spenat, grönkål, ruccola, paprika, bryssekål, vit/rödkål, morötter, avocado, romansallad, mm.

Grönsaker med lågt fiber innehåll som du inte behöver fokuserar på är: isbergssallad, gurka, tomat, majs (fast det är ingen grönska utan stärkelse =socker, men den dyker alltid upp sallasdbufferna på restaurangerna)

Probiotika

Probiotika är de goda bakterierna i tarmen, vi har eller bör ha ca 1 kg goda bakterier i mage/tarm. Deras uppgift är att bekämpa de dåliga bakterierna som kan ställa till med besvär som, cancer, diabetes, svårigheter att hålla dig frisk. probiotika är även viktigt vid detox av estrogen och progesteron, probiotika hjälper även till vid nedbrytning av protein, kolhydrater och lactos, mineraler.  Om du har fel form eller bakterier på fel ställe i tarmen, så leder det till något som heter dysbiosis och leder till vissa besvär (kommer till de i senare inlägg i denna serie). Probiotika finns även i mjölksyrade grönsaker som surkål och kimchi. och i fermenterade soya produkter (se upp! det är dock svårt att få tag i soyaprodukter som inte är snabbfermenterade och som inte har de bra egenskaperna). Du kan även komplettera med kosttillskott med probiotika. Dock är det en djungel när det gäller probiotika, det som INTE funkar är de som du dricker och finns i olika joser och yoghurtdrycker.

Socker

250px-Orange_juice_1_edit1

Om du äter mycket socker (mer än 25g socker/ dag enl. WHO vilket motsvarar = 2,5 dl jos eller, knappt 33cl läsk, eller två skivor vittbröd) så påverkar det dina bakterier i magen. Kommer du ihåg att jag skrev om bakterier i den första delen? så det du äter kommer att påverka vilka bakterier du kommer att ha i magen som i sin tur påverkar vad du kommer att välja att äta. Så om du ger näring åt de bakterier som lever på socker så blir de fler som, som i sin tur skickar signaler till din hjärna att vi behöver mer socker efter det är fler hungriga bakterier som lever på socker, och så snurra  det på.  Jäst bakterier som candida älskar socker ( mer om candida senare i serien). jästsvamp i underlivet eller på kroppen (inte så fräscht).

Gluten

images-1

Gluten har under de senaste åren blivit mycket uppmärksammat för dess negativa effekter det kan ha på oss människor. Jag tänker hålla det kort och endast fokusera på tarmen. Gluten är ett protein som får brödet att hålla ihop så att det kan bli stort och fluffigt. Det gluten gör med tarmen är den skapar inflammationer  och irriterar tarmslemmhinnan. När det blir irriterad eller inflammerad så släpper den igenom proteiner lättare, som sin tur kommer ut i blodet, och så har vi samma senario som vid stress.

Mjölkprodukter

laktosintolerans är mycket vanligt i Sverige idag, och det beror på att man inte har enzymet lactase som ska bryta ner laktosen (sockret i mjölken) följden blir gaser och uppsvälld mage. mjölkprotein kan korsreagera med gluten så att det kan trigga samma inflammatoriska påslag som gluten. Ofta om man är intolerant mot gluten så är man även det mot mjölkprotein (inte laktos=mjölksocker) och då hjälper inte laktosfrimjölk.

Sen finns det ett protein i mjölk som heter casein och som är super inne idag (kvarg, kesella, keso) som hos en del kan triggar inflammationer och prod. av antikroppar, det är att likna med att så fort du äter något som kickar igång inmuförsvaret, så är det som att du har ett virus eller en bakterie som kroppen försöker att bekämpa och som är mycket påfrestande för kroppen, just kasein är ett sånt protein.

Om du får finnar, ont i huvudet, hudutslag eller känner dig trött när du äter mjölkprod. så kanske det inte är något för dig.

Antibiotika

images-2

 

Anledningen till att vi tar antibiotika är för att vi det ska bekämpa bakterier som  finns i kroppen vid vissa sjukdomar ( öroninflammation, halsfluss, magsjuka,mm) Så det antibiotika gör är att det tar död på de bakterierna, men den tar även död på  de goda bakterierna som vi ska ha i magen. Så följden blir att du står utan försvar. Precis som Sverige gör idag efter många års nedrustning, så det är nu fritt fram för främmande makt att åka på sightseeing i vår skärgård för att titta på fiskar under vattnet.

Det är därför som nästa förkylning kommer som ett brev på posten efter att du avslutat din antibiotika kur, eller det är därför du för diarrè eller blir dålig i magen när du äter antibiotika (det stör tarmfloran). Det bästa sättet att undvika detta är att under tiden du äter antibiotika äter ett BRA hög kvalitativt probiotika.

Mediciner

images-1

Något din läkare troligen inte kommer att berätta för dig när han eller hon skriver ut ex. voltaren, p-piller, antiinflamatorisk medicin är att den kommer att förstöra tarmslemmhinnan så att proteinstrukturer lättare kan passera igenom och dra igång ditt imunförsvar. Eller när du går och köper novalucol eller andra syrahämmare så hämmar det din egen produktion av saltsyra (HCI) som är mycket viktigt för att du ska kunna bryta ner protein och B-vitaminer effekivt i magen, samt att det kommer ner ofullständig nedbruten mat i tarmarna = inte bra som beskrivs längre upp i texten.Om du har problem med halsbränna så beror det ofta på.

 • Felaktigkost
 • Stress
 • Rökning
 • Stor alkohol komsumtion

Syrahämmare och voltaren, ibuprofen,mm ställer till mycket stora problem för magen och tarmen som många inte tänker på, men för katastrofala konskvenser för din hälsa på sikt.

Så om du tränar 5-10 timmar/ veckan och ffa. konditionsträning ( långa pass som 1-5 timmar)

images-4

Stressar på jobbet, blir irriterad på alla som inte kan ligga i rätt fil, de som tränger sig, springer till tunnelbanan varje dag, eller är lätt irriterad, eller sover dålig, eller har tuff ekonomi, eller nyligen separerad, eller inte har en bostad, eller inte hinner avsätta 60 min/ dag till dig själv… då har du en stressad livsstil.

Äter lite fibrer (under 500g grönsaker/ dag) från grönsaker och frukt( fiberrika frukter)

Har ätit antibiotika nyligen eller flertal gånger i ditt liv

Äter p-piller

Äter antiinflammatorisk medicin (ibuprofen, aspirin, voltaren) som popcorn

Äter mycket socker ( mer än 25g/ dag)

Så är det här MYCKET viktigt för dig, samt att din mage och tarm inte mår så bra som den skulle kunna göra. vilket betyder att DU skulle kunna må ännu bättre.

images

 

Lita på din magkänsla 

Alexander Gefwert 

 

Taggar: , , , ,