Dieter, Dieter och Dieter

Datum

Om det så är på bussen, fiket, flygplatsen eller i lunchrummet så pratas det dieter, vet inte om det beror på att vi Svenskar är så trendkännsliga eller hälsomedvetna, kan var så att det är båda.

Det finns en hel uppsjö av dieter, LCHF, Paleo, Low carb, GI, 5-2, medelhavskost.

Jag ska ge min syn på dieter och vad en diet är för mig samt vad jag tycker om de olika dieterna.

För mig är en diet något kortsiktigt, något jag tänker gör en kortare period för att nå ett speciellt mål. Och då kan de flesta dieterna funka efter som jag gör en förändring från något som är mindre bra eller något som jag inte reflekterat över (min mun har varit ett sopnedkast) vad jag stoppat i min mun, till att jag börja tänka på vad jag stoppar i mig samt i vilken mängd.

Problemet med varför dieter inte funkar på sikt är att man när man är klar med den återgår till de vanor man hade före dieten. Om du däremot fortsätter din diet månad in och ut, år in och ut då är det inte längre en diet, utan en LIVSSTIL.

När det blir en livsstil så blir det hållbart i längden, så när någon säger till mig att, -jag tror inte på dieter, så kan jag hålla med till viss del, långsiktigt, ja. Ordet diet har oftast en negativ klang efter som man tvingas att göra avsteg från sin ordinarie kost som troligen lett till övervikt, dålig hy, trötthet, dålig fysik, ont i kroppen, och dit vill man ju tillbaka…. not! Så se din diet som en ny start mot ett hälosammare, piggare och friskare liv istället för att du tvingas avstå från skit.

Sen är det viktig att klargöra när är det en diet och inte, vem har patent på att deras kosthållning inte är en diet utan ett sätt vi ska äta på för att det är bäst, mitt svar på det blir livsmedelsverket och varför de anser sig ha patent på att inte kallas diet är för att det är vetenskapligt bevisat (vilket för övrigt inte stämmer) att det är bra för oss. Något som är bra för oss människor att äta tycker jag ska uppfylla en dessa minimum till  krav.

– jag ska inte bli sjuk av det jag äter

– Jag ska kunna bygga en stark kropp på det jag äter

– Jag ska inte bli trött av det jag äter (energilös)

-Jag ska inte bli fet av det jag äter

-Jag ska orka prestera(träning, jobb eller fritid) på det jag äter

Om maten du äter i dag inte uppfyller dessa krav så äter du inte bra, och det spelar ingen roll vad vetenskapen säger, för ingen kan ta det ifrån dig att du mår dålig av vad du äter.

Olika ”trend dieter”

LCHF. low carb high fat, shit vad man kunde reta gallfeber på folk om man nämnde att man åt enl.LCHF för ett par år sedan

GI: känns  så 80-isch

Paleo: Nästa mode ord inom kost, sorry det är ingen som äter Paleo i Sverige idag. Paleo innebär att du äter hjärna, rötter, benmärg, lever, tarmar, ögon, jorden som finns på grönsakerna, du jagar din egen mat. det du inte äter är: mjölk, gluten, ”processad mat” protienpulver omega3 tillskott.

Medelhavskost: Är väldigt fel förklarad, i medlhavskosten ingår inte bröd, pasta och gelato. ursprunget till medelhavskost är Kreta och inte Italien

5-2: Är fasta och det är inget nytt, de gör du varje natt när du sover, om det inte är så att du går upp och äter på natten. Nu har det nästan en tävling(inom Low carb/paleo kretsar) om vem som kan gå utan mat längst, varför? vi behöver inte det idag, snacka om att skapa kortisol (stresshormon)i onödan.

Low carb: I jämförelse mot vad? och över hur lång tid, en dag eller över en vecka?

Så när folk frågar mig vad äter du?

Då blir mitt svar – jag äter mat. dock har jag krav på min mat (läs ovan)

Alexander gefwert