Hur vet jag att ett Gym är bra?

Datum

Nu börjar det att närmar sig nyår, vilket bruka resultera i olika löften om att starta ett hälsosammare liv, och där ingår ofta någon form av träning.

Så om du går i tankarna om att börja träna och investera i ett gymkort då vill jag ge dig tre enkla råd om hur du ska välja rätt gym. Du kanske tycker att det inte är någon skillnad på gym och gym, men det är det tro mig, jag har tränat och besökt en hel del gym i Sverige och världen. Det som enligt min mening gör ett gym bra är följande.

1, Det ska inte var parkettgolv i gymet där det är tänkt att träning ska ske, parkettgolv har man hemma i vardagsrummet. Om ett gym har parkettgolv så är det troligtvis utrustat med maskiner och lite eller inga friavikter (hantlar och skivstänger)och du kommer säkert hör från personalen att ”maskiner är säkrare och att du kan komma igång lättare med din träning i maskiner”

Att träna med maskiner är säkrare är en av de största myterna inom träning (jag kommer att återkomma till detta i ett annat blogginlägg längre fram i tiden).

Parkettgolv är hala vilket ökar risken för skador. Parkettgolv tillåter inta att du släpper ner vikterna så vida de inte är utrustade med filttofflor( små vita ludd-kuddar man fäster under stols och bordsben så att golvet inte repas hemma).

Ett golv i ett gym ska ha någon form av gummi matta, det dämpar ljud och tillåter riktig träning. Om det dämpar ljud så blir arbetsmiljön och träningsmiljön bättre

2, Det ska finnas minst ett power-rack (en ställning för skivstång)så att det går att utföra knäböj, marklyft, utfall, axelpresar, frivändningar, mm.

Det betyder att det måste finns minst två internationella skivstänger, var av den ena ska var en dam eller teknikstång (väger 15kg resp.10kg) och tillhörande teknikskivor (lätta viktskivor på 2,5kg till 5kg i samma storlek som ex.15kg)så att den som aldrig utfört marklyft, knäböj eller axelpresar ska kunna lära sig det.

Det måste även finnas tillräckligt med utrymme runt power-racket så att träningen kan göras utan risk för att du ska få en puff i ryggen eller att någon kommer åt din skivstång när du är på väg upp ur en knäböj med ex. 90kg på axlarna, en puff i sidan eller på stången i det läget är = stor skaderisk.

3, Gymmet ska ha kvalitets utrustning och möjlighet till små viktökningar ( både gällande hantlar och viktskivor). Om du tränar med kvalitets utrustning så vet du att vikten väger det de står på viktskivan, att en herrstång (skivstång) väger 20kg och inte 19kg eller 20,5kg. Din träning blir säkrare om använder bra utrustning ( risken föra att något går sönder mitt i träningen minskar).

En skivstång ska ha bra kullager om du tänker träna frivändningar eller ryck (dålig rotation i stång medför skador på handlederna).

Den minsta viktskivan ska var 0,5kg och ha en stegring på 0,5kg (o,5kg, 1kg, 1,5kg, 2,kg, 2,5kg) så att du kan justera vikterna i små steg, vilket kommer att med föra att du får bäst träningsresultat. ex. om du utför knäböj på envikt av 30kg och den minsta vikten du kan öka med är 2,5kg per viktskivas så betyder det att du  kommer att stegra med 5kg vilket betyder ca 15% viktökning, det är att jämföra med att du tränar med 100kg och ökar upp till 115kg, det är ett stort steg.

De som leverar BÄST utrustning  i Världen är ELEIKO, Atlantis, free motion.

Alexander Gefwert

 

 

Poliquin strenght institute RI

Poliquin Group RI

IMG_1712

Poliquin Group RI

Taggar: