Hur viktigt är det att räkna kalorier?

Datum

Det korta svaret blir – Inte alls!

Jag får ofta frågan, -hur mycket ska man äta? hur många kcal (kilokalorier) ?

Om du är intresserad av ett mer nyanserat svar så kommer det här:

Kcal är ett mått på energi, alltså hur mycket energi ett näringsämne ( fett, protein och kolhydrater) innehåller per gram. samt att vi även teoretiskt kan räkna ut hur mycket energi (Kcal) vi gör av med vid olika aktiviteter (sova, gå, springa, städa mm) och det baseras på hur mycket syre vi använder, när vi sover så andas vi långsamt och pulsen är låg, när vi går så ökar pulsen och andningen och om vi börjar springa så ökar andningen än mer och lika så pulsen = vi använder mer syre, vilket även betyder att energiförbrukningen (kcal) ökar.images-2

Kom ihåg att detta är helt teoretiskt och tar endast hänsyn till aktiviteten. Vi gör utöver det även av med energi(den största mängden/ dygn) genom att hjärtat slår, hjärnan, inre organ, matsmältning och reparation av celler gör av med energi. Sen kommer faktorer som ålder , kön, fettfri massa (din vikt utan fett), hormonell status och form av träning in i bilden och det är nu det blir mer eller mindre omöjligt att beräkna din energi åtgång.

Om vi lägger till maten som du äter så är det inte så enkelt som att om du  äter 100 kcal pasta att allt blir tillgänglig energi till din kropp, en del kommer kroppen helt enkelt inte ta upp (passerar rakt igenom) en del försvinner i form av energi för att smälta maten, sen behöver det inte stämma till hundra  procent att det du äter innehåller den mängd kcal som det står på etiketten. ex. 100 kcal pasta kräver mycket mindre energi för att brytas ner till jämförelse med 100 kcal biff, som kräver mycket mer energi till att brytas ner. Ju mer du tillreder (kokar, steker, mosar, mixar)ett födoämne så kommer det krävas mindre energi för  att brytas ner det. images-2

Om vi lägger till en tredje faktor som att olika former av energi beroende varifrån den kommer (fett, protein, kolhydrater)  påverkar våra hormoner olika som i sin tur påverkar vår kropp till vad den ska gör med energin, lagra som fett, bygga muskler eller lagras som energi i våra muskler. Om vi tittar på tre hormoner som vi kan påverka och som gör mycket i vår kropp så är det, Insulin, Kortisol och Testosteron.

Insulin har som uppgift att transportera energi till rätt ställe i kroppen och ffa. till muskler eller fetttvävnaden, så det är ett anabolt hormon (uppbyggande, både för muskler och fettvävnaden). Det påverkas av socker, när det blir mycket socker i blodet så produceras det insulin. Det problemet Insulinet alltid försöker att lösa är vart det ska göra av sockret, om det finns plats i muskeln så skickas det dit om det är fullt så skicks det till fettvävnaden och blir fett.

Om vi tittar på testosteron så är det ett könshormon som män har en större mängd än kvinnor och det är därför män (de flesta)har större muskler än kvinnor. Alla vet om man tillför hormonet testosteron så blir musklerna större och inom idrotten kallas det doping.

Sen har vi hormonet kortisol, som är ett stresshormon och ökar när vi blir stressade, i början av träningen och på morgonen mellan kl.06.00 -08.00. kortisol är även  antiinflamatoriskt.  Om vi stressar tillräckligt mycket och länge så är det stor risk att du tillslut inte kan producera kortisol, då kommer ditt stora problem bli att du lättare blir sjuk eller att du får en autoimunsjukdom (ditt inmunförsvar attackerar sig själv) det är då läkaren skriver ut kortisol på kräm eller via spruta. Och vid längre tids bruk av kortisol eller förhöjt kortisol (pga stress)så kommer du att svälla upp till en ballong i ansiktet och runt midjan kommer det att lägga sig ett skönt lager av fett. images

Här var tre olika exempel på hur hormoner påverkar oss. vad har då detta att göra  med mat och Kcal ?

Jo, om du bara är intresserad av hur många kcal du äter eller dricker så gör du troligen ingen skillnad på varifrån kcal kommer ifrånimages-1.

Gör det någon skillnad då?

Japp, så om du äter kcal främst från kolhydrater och är sparsam med fett så kommer du att trigga ditt insulin som enligt ovan.

Om du dessutom skär ner på kcal till ett kraftigt underskott (vilket är vanligt inom fitness, body building) så kommer du att trigga dit kortisol, visst du kommer troligen att minska i vikt eller fettprocent, men….. du gör det på bekostnad av dina hormoner och de organ som ska producera hormoner (binjurar och sköldkörteln) och när du messat till dessa riktigt ordentlig då är det tyvärr riktigt illa, och det  leder till att du blir tjock och inte kan gå ner i vikt hur mycket du än tränar eller skär ner på kcal. Du kommer oxå trigga ditt insulin efter som ,klassiskt är när du skär ner på kcal ,så minskar du på fett och kolhydrater så din främsta energi kommer från magert protein som även det triggar insulinet. Om du även tränar mycket och långa träningspass så kommer även det att öka ditt kortisol.

Om du dessutom räknar dina kcal som du stoppar i dig och som du gör av med så kommer enbart detta att höja ditt stresshormon (kortisol). images

Så om  du har dina hormoner i balans, då kommer kroppen att jobba med dig och inte emot dig.

Det märkliga är hur många det är som vägrar  att förstå att Insulin påverkas av vad vi äter och vad insulinet gör i kroppen. Du kan fråga vilken läkare som helst vad som kommer att hända i kroppen om man höjer ex, testosteron eller kortisol via medicin, men vägrar förstå vad som händer om vi höjer insulinet via mat.  images-1

Nu kommer några enkla tips på hur du vet om du ätit tillräckligt:

1, Ät protein från rött kött, fågel, fisk, ägg, skaldjur, fett  från smör, grädde, nötter, olivolja och fibrer  från grönsaker (halva tallriken)

2, sitt ner och ät i en lugn miljö

2, Tugga din mat, 25 tuggor per bit mat.

3, Låt din måltid ta minst 15 minuter,

4, Läs inte tidning, mobil eller titta inte på TV när du äter.

5, När du är mätt går du ifrån bordet

6, Låt det inte gå för långt mellan måltiderna

7, Undvik lunchbufféer

8, lägg upp mindre med mat på tallriken och hämta mer efter att du suttit ner i minst 15 min.

Om du där emot följer dessa principer och fortfarande har svårt att gå ner i vikt, kan du se över ditt kcal intag och göra justeringar därefter.

Som du ser så är det enormt mycket komplexare än att bara räkna kcal.

Alexander Gefwert

 

 

 

Taggar: , , , , , , , , , , , ,