Antioxidanter

Datum

Det är mycket skriverier om antioxidanters fördelar samt varför det är bra, samt  att grönsaker, frukt och bär innehåller mycket antioxidanter.  Livsmedelsindustrin är inte sen på att haka på och lyfta fram fördelarna med antioxidanter. Men vad många missar när de fokuserar på antioxidanter är att de tenderar att fokusera på enstaka antioxidanter som blåbär, nypon eller olika ”super bär” eller olika former av gröna pulver (som ofta innehåller tungmetaller).

Vad är då Antioxidanter ? så här beskrivs Antioxidanter på Livsmedelsverkets hemsida.

”Syre är ett livsviktigt ämne men syre kan också orsaka skador på kroppens celler. När syret omsätts bildas bland annat skadliga molekyler som kallas fria radikaler. För det mesta omvandlas de snabbt till ämnen som är mindre skadliga.

En normal cell uppehåller självständigt sin ämnesomsättning – metabolism – och cellen innehåller all den ärftliga information som krävs för att bilda en ny identisk cell. För att fungera är cellen beroende av att membranet fungerar som en effektiv barriär mellan cellen och den yttre miljön. Skadas cellmembranen kan cellen börja läcka, vilket i sin tur kan leda till en rad negativa reaktioner. Kroppens naturliga och avancerade försvarssystem hindrar fria radikaler från att skada cellmembranen och andra molekyler.

Speciellt känsliga molekyler är DNA (arvsmassa), enzymer (protein) och fleromättade fettsyror. När fria radikaler bildas startar en kedja av reaktioner som kan leda till skadliga effekter, till exempel infektioner, inflammatoriska tillstånd och påbörja bildningen av cancer. Mängden fria radikaler kan även öka när kroppen utsätts för stress, till exempel vid sjukdom och hårt fysiskt arbete. Dessa processer är dock komplexa och mer forskning behövs på området.

Så om du tränar hårt så frigörs det mer fria radikaler

”Om du stressar mycket( typ det flesta i västvärlden idag), eller exponeras för kemikalier (schampo, deo, smink, hudkrämer, doftljus, avgaser, plaster, kläder, mm) så frigörs det fria radikaler = ökat behov av antioxidanter.” /Alexander Gefwert.
Antioxidanter
En rad olika ämnen i maten ingår på olika sätt i kroppens mekanismer för att ta hand om överskottet av fria radikaler. Ämnena kallas antioxidanter. Flera näringsämnen fungerar som antioxidanter, till exempel vitamin E (tokoferoler), vitamin C, riboflavin och selen. Även zink, mangan och koppar spelar en viktig roll eftersom de bland annat ingår i enzymer med antioxidativa funktioner.

Flera andra ämnen i maten, så kallade bioaktiva ämnen, kan fungera som antioxidanter. Dessa finns bland annat i grönsaker och frukt, te, kaffe och vin. Det är dock oklart om de hälsoeffekter som kopplats till dessa livsmedel kan förklaras av deras förmåga att ta hand om överskottet av fria radikaler och andra antioxidativa egenskaper.”

Okey, Ett bär som ofta kopplas ihop med högt antioxidant innehåll är Blåbär

images

Men betyder det att allt som innehåller blåbär blir nyttigt?

images-1

Kanske inte 

Men om du är intresserad av att dra nytta av de nyttiga av Antioxidanter så är det viktig att du äter en stor variation av antioxidanter, som olika färger av grönsaker och frukt, efter som det finns olika former av antioxidanter som fyller olika funktion i kroppen.

IMG_2771

Det många missar när det gäller detta är ar att det finns antioxidanter i KÖTT, MEAT, CARNE!

I kött bildas något som heter  Alfa-liponsyra som har en viktig roll i antioxidantförsvaret.

images-2

kryddor och örter.

Det är inte många som tänker på att örter och kryddor har  ett mycket högt antioxidant innehåll.

Antioxidant mängd mäts i något som heter ORAC. Här kommer några exempel på olika livsmedel och ORAC värde (hög siffra = Bra)

Blåbär 4669 u mol TE/100g

Acai fruit 102 700 u mol TE/ 100g

Oregano (torkad) 175 295 u mol TE/100g

Kanel 131 420 u mol TE/100g

Rosmarin (torkad) 165 380 u mol TE/100g

Timjan(torkad) 157 380 u mol TE/100g

Så de som leder ligan är kryddor och örter och inte blåbär (fast det innehåller mycket annat bra), men jag tror dock inte att det kommer en kexchoklad med oregano i…

Om du vill boosta med antioxidanter så ät olika färger av grönsaker, bär, kryddor och kött

IMG_2222

 

Det är inte så svårt att äta näringsrik, vitaminrikt, mineralrikt, antioxidantrikt, proteinrikt och fiberikt. Ät det naturen har skapat åt oss och utan att vi människor har processat, besprutat, genmodifierat elller raffinerat det.

Ät Gott och lev väl!

Alexander Gefwert

Taggar: , , , , ,