Behövs Kosttillskott?

Datum

Titt som tätt dyker det upp artiklar som i söndagens Dagens Nyheter och kommentarer om att kosttillskott är onödiga och att vi bara kissar ut det än då, det är klart att vi kissar ut vitaminer , vi kissar ut massor av saker och det är fullt naturligt vi ska kissa ut ex. vitaminer för det för med sig det vi detoxar.

Jag vill ge min syn på det hela och samtidigt lägga till att alla tillskott inte är lika, man kan inte dra allt över samma kam, Det är som att säga att det är samma sak att ät en Mc Donken pinkslime buragare och en älgfilé från en älg som levt ett skönt liv och ätit det en älg ska ät, eller en ko som gått och betat gräs som föda eller an som blivit uppfödd på majs och soya ihop klämd med flera tusen andra kossor.

Vi har något som heter RDI (rekommenderat daglig intag) som är framtaget av livsmedelsverket som togs fram under andra världskriget för att säkerställa så att vi får i oss tillräckligt med näringsämnen för att INTE utveckla näringsbrist http://sv.wikipedia.org/wiki/Rekommenderat_dagligt_intag

Men det har inget att göra med optimal hälsa, samt  att det är teoretiskt uträknat och att man tar hänsyn till att näringsämnen även blir förstörda till en viss mängd vi tillagning. Men finns det då några ev. felkällor? -Japp dom följande.

-Hur du tillagar maten, eller processar den (industrin) ju längre tid eller vid höga temperaturer så förstörs näringsämnen.

-Hur länge har grönsaken eller frukten fått mogna och ffa fått mogna i solen

-Hur näringsrik är jorden den vuxit i (de flesta grönsakerna och frukterna växer inte i jord, utan i växtbäddar i växthus)

-Hur mycket bekämpningsmedel har använts

-Vad har djuret ätit, det djuret äter kommer att avgöra kvaliteten och mängden näringsämnen på köttet.

-Förädling av grönsaken eller frukten

-Antinutrienter som finns i andra livsmedel som ex. mjöl (antinutrienter stjäl näringsämnen från det du äter)

-Ev medicin intag, vissa mediciner stör upptag av näringsämnen

Om jag lägger till saker som gör att behovet av näringsämnen ökar som är:

-Träning och hur hårt och länge du träna samt vilken form av träning

-Hur mycket du stressar, stress leder till att du omsätter mer näringsämnen

-Hur mycket kemikalier du exponeras för, mer kemikalier = större behov av att ha näringsämnen till att detoxa.

Om du tillhör dom som inte tror på tillskott och att bara vi äter en varierad kost så är allt hemma. Du vill jag bara säga att du äter redan tillskott i din mat, följande mat har idag redan tillskott i sig:

-Allt mjöl

-mjölk, fil images-1

-margarin

-Jos

-Hel och Halvfabrikat images

Och det finns där pga. en anledning = det skulle vara för närings fattigt annars!

Nedanstående text är från Livsmedelsverkets websida ämne Berikning:

”Med berikning menas att vitaminer eller mineraler tillsätts till livsmedel för att förbättra deras näringsvärde. Det finns olika anledningar till att livsmedelstillverkare väljer att berika sina produkter. En vanlig orsak är att halten av något eller några näringsämnen minskar då livsmedlet lagras eller processas. Det kan också handla om att tillverkaren vill erbjuda konsumenten en berikad produkt som alternativ till ett liknande livsmedel.”

Det jag kan hålla med om när det gäller kritiken mot kosttillskott så är det att det är bortkastade pengar….Om du köper de med dålig kvalitet. Det är en stor skillnad på tillskott och tillskott, här kommer några ex.

Magnesiumoxid är tex en form av magnesium(salt) som är näst intill verkningslös, och den finns i alla billiga tillskott. Magnesium måste vara kopplat till en aminosyra för att fungera samma gäller Zink. Dock kommer du mötas av ett ansikte som ser ut som en fiollåda om du nämner detta till han eller hon som står bakom disken på MM sport, Gymgrossisten eller Life butikerna.

-Protein pulver som Whey (vassle) Där är det en fantastisk skillnad på vassle och vassle, beroende på vad kossan ätit, hur den är uppfödd, hur mycket antibiotika och hormoner har den fått. Hur har tillverkningsprocessen gått till. Hög temp och mycket syror ingår i de produkter som är billiga. Om du kliver in på ex. gymgrossisten, Life eller Budo nord så kan de inte tala om för dig vilken kossa vasslet kommer ifrån. Det är som att du skulle gå in i en butik och köpa en biff som inte är märkt med annat än ordet biff på etiketten, skulle du handla den? inte jag.(jag undviker ko från Irland pga galnakosjukan samt ko från USA då jag ej vill ha i mig antibiotika och hormoner som de pumpar i de stackars kossorna som egentligen ska äta gräs!)

-Omega3 är inte bara bra mot hjärt/ kärlsjukdommar, Omega3 stabilliserar blodsockret, gör dina celler flexibla så att näringsämnen kan komma in, bra för hjärnans utveckling, ögon, antiinflammatoriskt. Under människan evulotion, när vi gjorde det stora klivet från apa till människa så åt vi 300-400g omega3 i veckan, Så omega3 är super viktigt för hjärnan 60% av hjärnan består av fett var av en stor del är omega3. Det är inte ovanligt att valnötter dyker upp som ett bra alt för omega3, sorry människan kan bara konvertera ca 3%  till omega3 =extremt stora mängder valnötter blir det. OBS! människan MÅSTE äta djur för att få i sig tillräckligt med omega3. Problemet med rådet i artikeln är att de rekommenderar fet fisk sombild

-Sill/ strömming som innehåller tungmetaller, så livsmedelsverket att satt en begränsning på vad som är ok att äta i månaden.(gravida kvinnor får råd att ej äta alls….)

-Lax, i stort sett all Lax som säljs i butiken idag är odlad = mycket lite omega3 i den fisken

-Makrill, även den har mycket tungmetaller i sig

Den enda fisken att rekommendera i artikeln är Sardin.

Men, omeag3 finns även i viltkött =ät mer vilt

C-vitamin, är en stark antioxidant, C-vitamin intaget bör öka ju mer vi stressar, i människan och hos djur så lagras c-vitamin i binjurarna och det är binjurarna som producerar stresshormonet kortisol, så c-vitamin fyller fler funktioner än att det ev. lindrar förkylningar.

Min erfarenhet är att om du använder rätt mängd, fabrikat och vid rätt tillfälle så funkar det absolut.

Där emot så finns det mycket skit på marknaden, och risken blir att de som är seriösa och utbildar sig och satsar på kvalitetsprodukter som testas mot tungmetaller, att rätt mängd finns i, biotillgänglighet, produktions sätt och ursprung av råvaran hamnar under samma kam som de som säljer billiga skräp produkter, det är då ditt urin blir dyrt eftersom du pissar ut skräpet som du köpt!

Vi skulle kunna sälja samtliga kosttillskottsmärken som finns på marknaden men vi har valt att ge kunderna (och oss själva) det som vi vet är det bästa och en leverantör som vi har störst förtroende för och som löpande testar sin produkter hos tredje part, samt kan svar på varifrån råvaran kommer ifrån och tillverkningsprocess.

Det märke vi rekommenderar är Poliquin.

Jag vet att det finns andra bra märken oxå så klart, men Poliquin passar vårt sätt att jobba på då det är viktigt för oss att leverera resultat, hälsoförbättringar och kvalitet.

Alexander Gefwert

 

 

 

 

 

 

 

 

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , ,