Män +40 år och träning

Datum

Triathlon-715x476Det är ett stort upp swing i träningsformen cykel, vilket är mycket roligt efter som jag själv är gammal cyklist (började tävla som junior för 30 år sedan) och har cyklat mycket under stora delar av mitt liv, både som aktiv som multisportare och som transportmedel till och från arbete.

Jag har även haft möjlighet att jobbat i cykelaffär i när jag var yngre (ca 30 år sedan) där vi både mekade och byggde cyklar för hand (hjulbygge, montage av styr och vevlager) från grunden. På den tiden var synen på de som cyklade som motion och/eller tävlade  att de var hurtbullar.

Idag ser det lite annorlunda ut och jag kommer att återkomma till de snart, men det finns en likhet som slår mig när jag är ute i trafiken som är.

När jag jobbade i cykelaffär så byggde vi cyklar efter kunds önskemål, och fråga som ställdes till kunden var.

-hur långt kommer du att cykla om dagen samt hur ofta?

Svaret blev hemifrån och till jobbet ( förort in till stan), -men jag ska inte tävla så cykeln behöver inte vara så extrem.

Men faktum är att 90% av de som cyklar till och från jobbet  idag tävlar och även för 30år sedan. Det är något som triggar oss att mäta vår styrka mot den som vi ser ryggtavlan på, och vi pressar på så att mjölksyran sprutar ur öronen och är nöjda när vi kommer fram och kan räkna skalperna på det vi passerat under vår tur hem eller till jobbet.

Det som är annorlunda idag från 30 år sedan är :

-Vi är fler som cyklar

-Cykeln ses som en status symbol (precis som bilar) även klädseln och övriga prylar runt om (GPS, Pulsmätare, mm)

-Många av de som köper dyra, snabba racercyklar idag är män i +40 år och de har en tendens att cykla som de kör i bil, snabbt, aggresivt och som om de alltid har rätt.

Om du har en snabb cykel och du dessutom kan cykla snabbt (inte många som kan, men de tror det) så har du ett ansvar mot övriga trafikanter.

Nu kommer jag in träning och män +40 år, det är en jättetrend med cykel, simning och löpning, och allt ska ske i så långa sträckor som möjligt. Som få är tränade till.

Vad är det då med dessa extrem lopp som gör att kanske just män+ 40 atraheras av det? kanske en känsla av att man vill känna sig som att man var 20 år igen och få ett kvitto på att jag kan fortfarande kan och en lite känsla att få känna sig som elitidrottare, vad vet jag?images

Många har säkert en tanke om att det är nyttig och hälsosamt att träna och kanske just kondition.

Men…. det är här som ytterligare en myt ligger och svävar och flyter omkring som en sanning i vår värld.

Faktum är att det du troligen minst behöver träna ju äldre du blir är just kondition i form av löpning, cykling och simning och ditt mål är förbättrad hälsa och livskvalitet när du blir äldre (> +50år) .

ok, lite fakta

Med stigande ålder så ökar de muskelfibrer som är bra på att jobba över tid ( fiber 1) att öka ,och de muskelfibrer som är bar på utveckla kraft( typ 2) bli färre ( typ 1 konkurrerar ut fiber 2) utan att du tränar muskelfiber 1. Det är bara så det är.

När du tränar kondition så tränar du de muskelfibrer som är bra på att jobba över tid (fiber typ 1) och de är inte bra på att utveckla kraft ( hopp, resa sig upp ur stolen, bära matkassar,mm) och på bekostnad av att din typ fiber 1 blir fler så kommer din muskelfibrer (Typ 2) som är bra på att utveckla kraft (resa sig upp, gå upp för trappor, bära kassar, mm)att bli färre = du blir svag och tappar muskelvolym.

Om du tappar muskelvolym så kommer du ha det mycket svårare att hålla din vikt ( din fettprocent)

Den största faktorn till en meningsfylld ålderdom har att göra med muskelstyrka ( att kunna resa sig upp ur stolen eller sängen) och inte hur långt du kan springa eller cykla. De finns många äldre som ligger i sängar runt om i landet vars hjärta tickar på men de har inte styrka att resa sig upp.

Faktum är även att långvarig träning (> 60 min) ökar stresshormonet kortisol och ju längre träningspasset är ju större ökning av kortisol.

Om min omvärlds analys är korrekt så är vårt samhälle stressigare idag och framför allt om du är man +40 mitt i karriären med familj och barn samtidigt som du renoverar om hemma, allt detta leder till ökade stresshormoner. om du desutom har dålig ekonomi, i en separation och flytt, grattis du alla ingredienser för att toppa ditt kortisol, att lägga på ytterligare genom att lägga till många timmars konditionsträning.

Att ha bra kondition kommer väldigt långt ner på topp 10 listan för att minska risken för hjärt/ kärlsjukdomar och diabetes

Långt före kommer i fallande ordning: livsstil, stress, kostvanor, Sömn, kemikalie exponering, vänner och muskelvolym ( hur mycket muskler du har på kroppen)

Saken är den att jag tycker inte att löpning, cykling och simning är dåligt och jag förstår att många tycker att det är en enkel och skön träningsform. Men jag tycker inte om när man blandar ihop äpplen och päron, och lyfter fram ex. löpning att det är det bästa för hälsan och ett långt  AKTIVT liv, när det faktiskt inte är så.  Tycker inte heller om när myter blir någon slags sanning.

Så mitt råd till alla män +40 år börja styrketräna och ta hjälp med hur man träna effektiv och ffa.RÄTT. Om du vill må bättre, leva länge, slippa äta mediciner, minska dina stressnivåer, bygga muskler och bli av med valken runt magen.

Själv så springer jag max 10 mil per år och det är bara om jag är i en inspirerande miljö (ex.alperna) eller om det är över 23 grader. All annan träning är styrketräning ca 4 ggr i veckan à 45 minuter.

PS.Jag är 44år och mina blodvärden är perfekta och min fettprocent ligger på< 10% året om och jag känner mig starkare än någonsin i mitt liv.DS

Alexander Gefwert

Taggar: , , , ,