Skönt med fredag

Datum

Äntligen fredag, vilket betyder slutet på arbetsveckan om man jobbar måndag till fredag. När det nu är slut på arbetsveckan så vill vi gärna belöna  eller unna oss med något efter veckans slit och släp.

Vad belönar du dig med, eller vad har du sett fram emot ?

Det är intressant när man talar om belöning, i min värd så betyder det att jag vill ge mig själv något bra! återkommer till vad jag tycker är en bra start på helgen.

Många belönar sig med att äta lunch ute på restaurangen, samtidig så är det många som belönar sig med rent skräp som ett par bira, pizza, kebab, bullar och fika.images-5images-6

Är det verkligen att belöna sig? Belöning ska var något bra, något som du ger dig själv så att din kropp kan återhämta sig efter veckans arbete.

Ofta när folk talar om belöning så kommer socker eller alkohol in i bilden, det enda du kortsiktigt gör är att du  kickar i gång ditt belöningssystem kortsiktigt. Om du är intresserad av ett långsiktigt belöning som även kommer att påverka din återhämtning så funkar det bättre med saker som:

-Massage

-Varmt bad

-Mindefulness

-Fotvård/fotmassage

-Umgås med familjen och vänner

-Kroppskontakt

-Meditationimages

-lyssna på klassisk musik

-skapa något med händerna

-yogaimages-1

-Sex (när kvinnan har sex)

-Sova

-Lugna skogspromenader (Vasa parken eller Kungsträdgården funkar inte)

Alla dom här sakerna fyller på med energi (Yin) Det vanligaste är att vi gör av med energi som (Yang):

-Träna

-Shoppa

-Arbeta

-Stressaimages-4

-sex (när mannen har sex)

-Dricka alkohol (mer än 2 glas alkohol)

-Äta socker och skräpmat ( Innflammations höjande mat = inflammation leder till mer stresshormon kortisol)

-Titta på Tv/ Bio

Så vad tycker vi är att unna/belöna sig med något?

Alexander tycker :

Ett bra träningspass efterföljt av massage eller en god middag gjord på bra råvaror så att min kropp får det byggstenar (protein, fett, kolhydrater, mineraler, vitaminer och antioxidanter) tillsammans med min fru och mina barn (när de har tid) som nu är vuxna och har egna liv. Hjälpa eller att göra något bra för en annan person. Det är några saker som jag försöker att belöna mig med.

Alexandra tycker:

Jag unnar mig att på fredagen eller lördagen äta en god och näringsrik frukost i lugn och ro (i motsats till veckodagarna när man ofta har bråttom att åka iväg till jobb, skola, träning osv). Andra saker jag unnar mig med för att det ger mig energi: En god middag tillsammans med familj eller vänner. Ett träningspass. 90 minuters yoga.

Anette tycker:

Att avsluta veckan med att koppla bort stress med tex ett hathayogapass/meditation/dansa eller styrketräning efterföljt av ett varmt bad med lavendelolja,umgås med djur,ta en after work date med min man eller vän,en skönhetsbehandling eller massage är alltid skönt så man kommer in i helgfeeling det är ju Fredagsmyset som gäller 🙂

 

Om du är tröttare på Måndag morgon än du är i veckan så har din återhämtning/ belöning inte fungerat. På måndag ska du känna dig pigg och kreativ.

Om dina veckodagar är fullbokade med aktiviteter och arbete så är det extra viktig att inte göra något allas på helgen, eller framför allt att du gör något för dig SJÄLV!

Om du inte har tid att träna i veckan så är Fredag en bra dag, så har du satt ribban för helgen. Men om du börjar helgen med skräpmat och alkohol så kommer du att starta din arbetsvecka med ångest och du kommer att göra som 90% av alla som tränar, att dämpa din ångest med att träna.

Trevlig Helg alla fina läsare!

Önskar!

Alexander Gefwert

Alexandra Skoglund

Anette Pernberg