Träna smart med rätt övningar

Datum

Vissa övningar är effektivare för att träna vissa saker, samt att byta ut liknade övningar mot andra bättre övningar minskar risken för skador. Jag kommer att ta upp tre övingar som är vanliga  idag bland PTs och ”Svensson” som tränar på gym.

Anledningen till att vi väljer vissa övningar är för att, (eller borde i vara)

1,För att vi har ett  specifikt mål som ex. bli starkare, snabbare, uthålligare, större muskler eller gå ner i fettprocent.

2,Tillgången till utrustning på ett gymmet, olika redskap (skivstång, hantlar, maskiner, mm)

3,Kunskapsnivån på den som tränar eller på tränaren (PT, fystränare eller kompis)

De övningar jag valt att ta med är

nr.1Kettle belle sving

nr.2  burpees

nr.3 box jumps

Jag vill börja med att kort förklara hur vi kan öka belastningen och svårigheten för vår kropp i vissa övingar och hastighet i övningar= tuffare för leder, ligament och senor som är de delar på kroppen som lättast skadas via träning.

Om vi börjar att rangordna svårighetsgraden(belastningsmässigt)  på en rörelse så ser det ut som följande:

1, Att accelerera kräver en viss belastning på leder mm. ett ex. du börjar springa (snabbt)

2, Att deaccelerera = att bromsa in efter att du sprungit

3, Att riktningsförändra= du springer rakt fram, bromsar in för att snabbt byta riktning.

nr.3 där det är störts belastning på leder mm och det är här det flesta idrottskador sker, förutsatt att det inte är via trauma (krock, tackling, mm) samt att det sker i en höghastighet, ju större hastighet = större skaderisk.

Så då ska vi titta på övningarna Kettel belle sving, burbees och box jumps (upphopp och ner hopp på låda, bänk, mm)

I alla dessa tre övningar finns följande med.

1, Accelaration: när du startar svingen med kettel bellen, eller när du börjar ditt upphopp

2, deacceleration: När kettle bellen är på väg ner igen eller när du hoppar ner igen från lådan eller burpeesen

3, Riktnigsförändring: När du har kettle bellen mellan benen och ska svinga den upp igen eller när du är i botten och ska hoppa upp igen.

Och allt detta sker i en mycket hög hastighet, så……

Om jag går tillbaka igen till anledningen till att vi väljer vissa övningar så börjar jag med

Nr.1 :Så finns det vissa övningar som är bättre än andra för att utveckla vissa egenskaper( starkare/större muskler, lägre fettprocent), om mitt mål är att bli starkare så är det så enkelt som att ju snabbare jag gör en övning= lägre vikt i jämförelsa om jag använder en tyngre vikt= långsammare lyft och det har att göra med något som heter kraft/ hastighetskurva.Force-Velocity Curve

Om jag lyfter en tyngre vikt så kommer jag att ha en större metabol effekt (större energi omsättning) vilket borde vara mycket intressant för dig som tränar för att minska i fettprocent eller öka  i styrka.

Om jag dessutom gör mina övningar långsammare (vilket inte går i ex. en kettle beller sving) så har jag möjligheten att göra övningen kontrollerat = jag kommer att bli starkare, hålla mig hel och skadefri.images

Nr.2  Mitt övningsval kommer att avgöras av vilken utrustning som finns på gymmet eller om jag inte har någon utrustning, då måste jag jobba med min kroppsvikt, som faktiskt inte är bäst alla gånger. Så välj gym efter utrustning inte övningar efter vad som finns i gymmet, eller för att du inte har rätt utrustning (vi använder de verktyg vi har , vilket inte behöver vara de bästa ut efter ditt mål).

Nr.3 Kunskap hos tränare/ PT eller dig själv kommer att avgöra vilka övningar jag väljer, Det handlar bara om okunskap och inget annat.

Det finns ingen PT som väljer övningar med flit för att skada dig eller ge dig sämre träningsresultat,images-1 det är bara för att man inte vet bättre. Eller så har man inte kunskapen till att lära ut ex. marklyft eller knäböj till någon som inte är träningsvan eller har rörligheten.

Där till är det väldig lätt att man som PT använder de övingar som man själv tycker är roliga eller bra på, istället för de övningar som min klient/ kund behöver för att nå resultat, så… kill your darlings som det heter.

Det förvånar mig även hur ovilliga många PTs är att vidareutbilda sig, och en vanlig orsak är att de inte har råd. Okey här kommer ett tips, investera pengar i utbildning eller annan kunnig Tränare/ PT och du kommer att kunna ta bättre betalt och/eller du får fler kunder. faktum är att de PTs som har investerat i att vidareutbilda sig är dom som tjänar mest, sen finns det dom som kan snacka för sig men har dålig koll 😉 och får kunder ändå.

I nästa inlägg ska jag ge er övningar som ni kan träna istället för kettle belle sving, burpees och boxjumps som är mycket mycket effektivare för dig som vill bli starkare, eller vill ha större muskler och/eller vill minska i fettprocent=tight,tonad,mer definierade muskler.

Träna smart för resultat

Alexander Gefwert

 

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,