Tre saker du ska undvika på morgonen

Datum

Det finns tre mycket enkla saker du ska undvika på morgonen om ditt mål är:

-Minska i fettprocent = bli mer tonad, deffad, lean tight …

-Hålla din vikt

-Undvika att bli tjock eller överviktigimages

-Minska risken för ex. diabetes och eller hjärt/kärl problem

De tre sakerna som jag kommer att tipsa om är kanske det vanligaste vi äter eller dricker eller gör på morgonen i tron om att vi gör rätt, och det handlar inte om att du är okunnig eller dum. Det handlar om att du fått fel information från livsmedelsindustrin(dom som tillverkar  maten du äter), någon ”som är kunnig” eller fel tolkning av forskningen.

Om du tänker efter ett litet tag runt vem eller var ifrån du fick ditt senaste kostråd (hur du ska äta) för att hålla dig frisk, hålla vikten, minska i vikt eller bli piggare.

– Du fick nog den informationen från:

1, Livsmedelsindustrin via reklam via TV, tidning eller internet

2, Eller någon som är utbildad på området

Så om du fick ditt senaste kostråd  från det första så är det INTE kostråd utan REKLAM för att sälja mer av en produkt och det har INGET att göra med att hålla sig frisk, bli piggare, smalare eller hålla din vikt.

Om du fick det från det andra exemplet så finns det en stor variation på kunskap hos olika personer som är utbildade på området, många baserar sina kostråd till en stor del felaktig tolkning av forskningen, jag återkommer till det snart.

Ok, vilka tre saker ska du undvika på morgonen.

1, Att dricka jos, blåbärsoppa, actimel och drickyoghurt. även om alla dessa lyfts fram som ”nyttiga och hälsosamma” val, så är de energi ifrån socker och helt utan rätt mängd(för få bakterier) av goda bakterier, samt fel stam för att göra någon skillnad. En sak som är viktigt med Probiotika (goda magbakterier) är att de ska kunna överleva i rumstemperatur (du sak inte behöva förvara dem i kylskåpet) för de ska ner i din mage och tarm som håller ca 37° och kunna överleva och kolonisera där. Samt socker ger näring till de onda bakterierna i tarmen, så om du dricker socker som finns i ex. actimel samt att den måste förvaras i kylskåpet = sorry,de gör ingen nytta!250px-Orange_juice_1_edit1

Ok nu till sockret, om du börja med att dricka socker (jos, drick -yoghurt, blåbärsoppa) så kommer du att fylla på med socker i blodet som sen påverka ditt insulin, som har som uppgift att transportera socker till rätt ställe, musklerna och inte till fel ställe, fettvävnaden. Var kommer då iden om att vi ska dricka jos på morgonen, troligtvis från den gamla myten om att det är fullt med c-vitaminer som vi måste ha för att inte vi ska få skörbjugg ( man tappar tänderna pga brist på C-vitamin). samt att vi är insulinkänsligare( vi kan ta hand om sockret lättar) på morgonen efter nattens fasta och det stämmer, men betyder det att vi måste dricka socker på morgonen? -nej. om vi däremot tar vara på detta tillfälle och inte dricker jos (även färskpressad) på morgonen så kommer din kropp att använda fett som energi vilket är super bra. betyder det att jag tycker att du ska undvika alla kolhydrater på morgonen, -nej det finns ingen större anledning till det, men välj de som har låt GI ex.bär och havregryn. Även ni som äter strikt LCHF och paleo kommer att må bra av detta. varför? återkommer till det i nästa blogginlägg

2, Att äta vetemjöl, fullkorns bröd, fullkorns flingor.

Det finns två anledingar till varför vi har blivit tillsagda att äta fullkornsbröd, flingor, fullkornspasta

1, Att det finns mycket fibrer i det och det är bra för tarmen, vilket stämmer till viss del. det ända fullkorn gör är att bidra till att du kan leverera en stor volym när du gör nr.2 det fullkorn inte gör är att ge näring till de bra bakterierna i magen och det är det som är viktig, det är fibrer ifrån grönsaker som gör det.

2, Det har ett lågt GI vilket betyder att det inte påverkar blodsockret så mycket, Även det är helt fel och är en myt.. Fiberberikat bröd har ett högt insulinindex (hur mycket ett födoämne påverkar ditt insulin) som vitt bröd, samma gäller fiberberikade flingor mm. Det är industrin som snappat åt sig vikten av fibrer (och gör ingen skillnad på fibrer och fibrer) och sen packar det snygg och säljer in det som ett ”hälsosamt val” vilket är ren skit. kom ihåg, varifrån fick du ditt kostråd?images-1

Det finns bröd med riktiga fibrer och det är de där kornen är hela som ex. Kung markatta, fullkornsbröd med hela korn i. De kommer inte att påverka ditt insulin lika hårt. Du kan välja havregryn. Det finns ingen större anledning till att helt utesluta kolhydrater på morgonen så länge de har ett lågt GI eller insulinindex, samt att det räcker med en mindre mängd som ca 30g)om du har en vikt eller fettprocent som är låg så kan du äta mer kolhydrater på morgonen än den som är överviktig eller har hög fettprocent. Vi tenderar att göra saker till svart eller vit = allt eller inget.

3, Att inte äta kvalitativa proteiner till frukosten

När jag menar kvalitativa proteiner så betyder det att de måste innehålla de livsnödvändiga aminosyrorna. vilka är de? och var finns de?

Jag ska göra enkelt för er, om ni äter proteiner från: fisk, nötkött, fläsk, fågel,vilt, ägg, lamm, får, skaldjur så är ni hemma.

Redan de gamla grekerna visste att proteiner var viktiga, på grekiska heter det ”protos” som betyder ”det viktigaste” eller ”det första”

Vad är det då som är så viktigt med proteiner på morgonen, jo de första 20g protein du äter går till att detoxa hjärnan. samt att de livsnödvändiga aminosyroran måste tillföras VARJE dag, det är inget vi kan lagra i kroppen (bara i musklerna) och använda under dagen som fett och glycogen (lagringsformen av socker i muskeln). Om du tvingar di kropp att använd musklernas aminosyror så betyder det att din muskelmassa kommer att minska, inte så bra.

Hur mycket måste eller sak jag äta på morgonen? om du tänker som så att ca 20% av en fisk, biff, fågel, räka innehåller protein, så 100g biff = 20g protein,enkelt va?

images-2

Proteiner gör att du håller dig mätt längre samt att de är super viktiga för att kroppen ska fungera optimalt, allt ifrån hur din hjärna kommer att fungera ( neurotransmitatorer), detox av kemikalier, mättnad, muskel tillväxt, bevarande av muskelmassa.

Vill även säga att jag respekterar alla som väljer att inte äta kött pga. ideologiska skäl, som djurhantering mm. Där emot så tror inte jag på att utesluta proteiner från animalier ur rent hälsoperspektiv så länge det är protein med bra kvalitet, och kvaliten blir inte bättre än hur bra djuret haft det eller vad den ätit.

Så där är tre mycket enkla tips på hur du kan starta din dag bra.

Mat äter vi för att det ska ge kroppen näring så att vi ska hålla oss friska, pigga, stark, glada, och leva länge.

Och inte för att fylla magen, dämpa ångest, eller för att vi uttråkade, trötta.

Så imorgon är det Måndag och det är perfekt dag för att gör din frukost till det bättre, så att du börjar dagen med energi som håller sig under dagen, samt att du kommer göra bättre matval under dagen.

Lycka till!

Alexander Gefwert

 

 

Taggar: , , , , , , , ,