Vilken träning är bäst för tjejer?

Datum

I det senaste inlägget  tog jag upp ämnet män +40 år och träning och lovade att näst  inlägg skulle handla om träning för kvinnor/tjejer.

Då kan man förs ställa frågan ska kvinnor/ tjejer träna på annat sätt eller annan träning än men?

-Nej

Kvinnor behöver/ska träna styrketräning, det är till och med så att det är ännu viktigare för tjejer att styrketräna, kommer till det snart.anett14 (kopia)

Om vi tittar på idealen bland kvinnor generellt, så är den att man ska vara smal och inte stor och bullig, och då väljer man träningsform som man tror leder en därifrån som ex. yoga och löpning. i tron om att om jag springer ( eller går) så kommer jag att bli smal precis som de som springer 10 000 meter eller maraton (och typ anorexia smla kvinnor i Hollywood), men ärligt talat finns det någon som tycker att det är snyggt?….inte jag!

Nästa påstående som dyker upp när jag pratar med kvinnor/ tjejer om styrketräning så blir svaret att, – jag vill inte bli stor och muskulös som ex. bodybuilders,…..ingen risk. Dom har tränat i  många år flera 5-6ggr/ veckan, samt kvinnor kan inte jämföra sig med män (män har mer testosteron)så det är inget som kommer att hända om du tränar 2-4ggr/ veckan, förövrigt är det snyggt med muskler dvs en toned body!

Varför är det då viktigt för kvinnor/ tjejer att styrketräna?

1, Kvinnor när de blir äldre ligger i riskzonen för benskörhet (= lättare för benbrott)

2, De effektivaste träningsmetoden för att minska risken för benskörhet är, Styrketräning och inte löpning.

3, Kvinnor har mindre muskelvolym än män, och?…. kanske du tänker, är det viktigt. okey jag ska förklarar. När vi kommer upp i ca 25år åldern så börja det gå utför, våra hormoner blir mindre aktiva, muskelvolymen minskar och byter skepnad ( typ fiber 1 ökar och typ fiber 2 minskar) så att du blir svagare ( om du inte tränar). Skelettet blir tunnare, du blir vekare och skörare.

fiber typ1 ökar med åldern hur du än beter dig och löpning ökar oxå antalet av fiber typ 1(det är de muskelfibrer som är aktiva vid löpning och gång), och om typ 1 fiber ökar så betyder det att något annat minskar, och det är typ 2 som har egenskapen av att vara stark och aktiv när du ex. ska resa dig upp, hoppar, lyfter något tungt, parera om du snubblar och när du går upp och ned i trappor.

Så det betyder att om du har redan har lite muskler så går nedbrytningen snabbare vilket betyder precis samma sak som jag skrev om för män i det tidigare inlägget, men allt detta går att bromsa, gissa hur?…… Precis, styrketräning!

4, Desto större din muskelmassa är i relation till din fettmassa = lättare att hålla vikten. muskler använder energi när du tränar och vilar.

5,Muskler gör att du får en bra och snygg hållning (löpning gör inte detta).

6, Styrketräning minska risken för förslitnings skador i arbetet, som ryggskott, musarm, nack problem, diskbråck och även förslitnings skador i träning/ idrott som ex löpning.

7, Styrketräning är den effektivaste träningsformen för att minska risken för diabetes samt minska de negativa effekterna av diabetes. Styrketräning uppreglerar ( förbättrar) olika transportörer (enzymer och hormoner, GLUT 4)av socker så att de transporteras till rätt ställe och även effektivare än löpning.

varför springer och cyklar då alla för att bli friskare eller minska risken för ex diabetes…. okunskap, okunskap, okunskap och framför allt bland läkare och tränare och PTs.

8, Större muskelmassa gör att du har mer lagringsplats för det socker du äter, vilket betyder att det inte lagras som fett.

9, Kvinnor med familj har tyvärr mindre tid för träning, eftersom de tenderar att lägga mer fokus på familjemedlemmar och vänner än på sig själv, styrketräning är effektivare och tar mindre tid att träna per tillfälle samt färre antal tillfällen per vecka behövs för samma resultat so ex. löpning eller att simma.

10,Du kommer att minska dina sjukdagar. En vanlig problem många löpare får är luftvägs infektioner och förkylningar, pga bland annat ökat stresshormon under träning som leder till sämre immunförsvar = sjuk oftare och under längre tid.

Så betyder det att jag tycker att alla ska sluta springa?

-Nej

Men lägg inte din mesta tid på löpningen utan komplettera din styrketräning med lite löpning. och det är för att styrketräning är effektivast helt enkelt.

Själv kan jag tycka att det är skönt att sticka ut å springa eller promenera  i skogen 30-60 min när det är varmt och fint väder, men jag loggar inte det som träning utan återhämtning för själen. och för övrig så är består 95% av min träning av styrketräning.

Om det nu är så att du inte tycker att det är rolig att styrketräna så kommer här ett par tips på hur du gör det roligare.

-Lägg upp ett mål med din träning, OBS! ETT mål och jobba mot det!

-Träna med en kompis och peppa varandra!

-Hitta ett gym du trivs på!

– Ta hjälp av en kunnig och välutbildad PT, det betyder att han/ hon ska gått mer än en PT utbildning eller en helg kurs i ”funktionell träning med kettle belle eller red core” han hon ska kunna visa upp diplom el.dyl.som bevisar det.

För ännu bättre resultat anlita en Biosignature Practitioner,de är specialist utbildade i BodyComposition och vikt/fettminskning och hormonell balansering-dvs få bort fett och få mer muskler dvs bli smal stark och tonad!

-Köp nya snygga träningskläder som du känner dig cool i!

– Skriv upp hur mycket vikt du använt för att kunna mäta dina framgångar!

Strong Is The New Skinny!

Alexander Gefwert

 

 

 

Taggar: , , , , , , , , , ,