Det absolut viktigaste för din hälsa del- 2

Datum

Så då har du tuggat din mat och sväljt den, vilket är för övrigt den sista viljestyrda del i hela matsmältningen innan det du ätit kommit så lång att du går på toaletten och gör det stora jobbet. Där i mellan (svälja och klämma ut) så sker allt automatiskt utan att du behöver tänka på det.

Det som styr detta är något som heter det enteriska nervsystemet (ENS) som styrs i stort av sig själv, och som även kallas även kroppens andra hjärna. Det finns ca 100 miljoner nervceller mellan matstrupen och rectum, och när det finns så många nervcellar som styr sig själv så är det något som är mycket viktigt för kroppen, så den får  en funktion som en extra hjärna. I vanliga fall så går all nervtrafik från hjärnan i ryggraden och därifrån ut till olika kroppsdelar, som ex. armen, benet eller bålen. Det är i de nervtrådarna som det elektriska skickas signaler till ex. armens muskler för att det ska kunna spännas eller slappna av när du ska lyfta något eller när du ska spring eller gå.

Men ENS skickar information till hjärnan via det autonoma nervsystemet(och även andning, hjärtslag styrs av det autonoma nervsystemet), men det komunicerar även med det centrala nervsystemet (CNS). Om nu alla de 100 miljoner nervceller hade gått i ryggraden så hade det varit så mycket nervtrådar där så att du inte skulle kunna böja dig framåt för att ex. knyta dina skor. Så då har evolutionen löst det genom att separera det, så att det är en egen enhet (hjärna) så det kanske finns en viss sanning i uttrycket ”tänka med arslet” 🙂

images

Så vad har då detta med magen och matsmältningen att göra?, Jo det är nämligen så att efter som matsmältningen sköter sig själv (det är därför som matsmältningen fortfarande fungera även om du är förlamad i överkroppen och ben.).Men hela tiden har kontakt med din hjärna och tvärt om via det parasympatiska (lugn och ro) och sympatiska nervsystemet ( slåss eller fly) så påverkar status på din mage och tarm följande:

Hur mycket goda bakterier du har i tarmen

Hur väl du bearbetat din mat

Hur mycket serotonin du tillverka i din mage.

Hur du känner dig (trött, arg, hungrig, sugen på sött, glad, tillfreds, lugn, fokuserad,mm)

Ditt immunförsvar

Hur mycket av de onda bakterierna du har i mage och tarm.

Problem med  förstoppning

Problem med  diarre

IBS, candida (jästsvamp), Dysbiosis( bakterier på fel ställe i tramen)

Hur ofta du du går på toaletten för att göra det stora jobbet

Detoxifiering (det är i tarmen den sista delen i detoxen sker)

Eftersom din tarm hela tiden komunicerar med din hjärna (och inte tvärt om) så är det dina bakterier som dikterar villkoren för hur du mår.

Visste du att en av tio celler i din kropp är humana resten är bakterier, så människan är till stor del uppbyggt av backtereir och bakterier behöver mat. Så beronde på vilken mat du kommer att ge dina bakterier så kommer det bakterierna bli fler, så om du ger näring till ex. jästbakterier (som tycker om socker) så kommer de att bli fler (vilket inte är bra) eller om du ger näring till de goda bakterierna(vad och hur du gör det bäst kommer i kommande inlägg) så kommer de blir fler och du kommer att:

Må bättre

Hålla din vikt bättre

Lättare kunna bygga muskler

Hålla dig frisk

Minska risken för cancer( tarm, bröst, livmoder, prostata)

Minska risken för diabetes, övervikt, fettma,,mm

Tänka klarar och kunna fokusera bättre.

Det är kvaliten och vilken sort av bakterier du har i magen som skickar signaler till hjärnan och i sin tur styr dig.

Om du ser din kropp som ett gigantisk komunikationsnätverk över jorden som ständigt tar emot en massiv mängd information  från hela världen och som den behöver besvara på en millisekund och skicka feedback tillbaka, ex. vad händer på börsen i USA eller Japan, eller Ryssland och hur kommer det påverka oss i Sverige. Eller som om allt väder som finns på jorden skulle kunna påverka oss, då skulle vi vara tvungna att veta precis hur många grader det är över hela jorden, hur mycket det regnar, snöar, soltimmar, molnighet, temp i vattnet, fuktighet varje millisekund. Så dina celler komunicerar med varandra hela tiden 24/7. Och det är därför som det är så viktigt att alltid börja med att fixa magen och tarmen vid ex.

Hormonella problem

Depretioner ( 90% av ditt serotonin prod. i tarmen)

Trötthet

Svårt att gå ner i vikt ( vilket är hormonellt)

Svårt att gå upp i vikt.( jästsvamp eller dysbiosis).

Så till tarmen, det är nästa steg för din mat efter att den bearbetats i din mage.

Första delan är tunntarmen och det är här en stor del av näringsämnena tas upp, även tunntarmen kan delas upp i tre delar där olika näringsämnen tas upp.

Den första delen tar upp, mineraler, socker(sucrose, monosakarider, som glukos, glaktos), sulfur, fettsyror (långa och korta) fettlösliga vitaminer (A,D,E) vitaminer som B1, B2, B6, C, och folate.

I näst del absorberar socker som lactos, maltos, Proteiner, amnosyror, B1, B2, B5 och folsyra.

Och i den sista delen absorberas kolesterol, galla, salter och vitamin B12.

Där efter så transporteras det som är kvar vidare ner till tjocktarmen, men innan vi tar oss vidare ner till tjocktarmen så tänker jag i nästa inlägg ta upp vad som kan påverka din mage, tarm, matsmältning och näringsupptag negaivt.

Alexander Gefwert

 

 

 

 

Taggar: , ,