Det absolut viktigaste för din hälsa del-4

Datum

Nu kommit till slutet på resan för din mat som du stoppade in i den norra regionen och som nu fortsatt söder ut via magen, tunntarmen och nu tillslut till tjocktarmen.

Tjocktarmen är ca 0,9- 1,5 meter lång och har som huvuduppgift att absorbera vatten från din avföring när det rör sig nedåt, Ungefär två tredje delar av avföringen är vatten, ofullständig nedbruten mat, och fibrer. Den sista tredje delen är bakterie celler både döda och levande.

Det är i tjocktarmen som de goda bakterierna bor, och det är ca flera triljoner celler som är uppdelade i flera tusen olika former och som i sin tur kan delas upp i tusen unika arter. Så din tjocktarm kryllar av bakterier, ett helt ekosystem, som agerar som ett eget organ. bakterierna i tarmen har en  metabol kapacitet,jämförbart som med levern.  Och som är direkt avgörande för hur du kommer att må, hålla dig frisk, minska risken för olika former av cancer som ex. tarmcancer och bröstcancer. Din bakterieflora kommer oxå påverka din förmåga att gå ner i vikt, det har visat sig att tjocka och feta människor har en annan bakterie flora än normalviktiga.

De goda bakterierna hjälper även till med att bryta ner proteiner, kolhydrater och laktos (och kan förbättra en  ev. laktosintolerans).

images-3

Varje dag så passerar det ca 7,5 liter vätska i din tarm, som kommer från din kropp (din kropp innehåller ca 70% vatten) så då är det lätt att förstå att det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten under dagen.

Men eftersom ca 2/3 av din avföring innehåller vatten när det ligger i tarmen så skulle det inte funka om allt följde med ut när du gjorde det stora jobbet.

Ungefär 80% av all vätska sugs upp av kroppen igen. Men om avföringen rör sig för fort i tarmen så hinner inte tarmen med att absorbera upp vattnet och följden blir diarrè. och när dit bajs hänger och chillar i tarmen för länge så sugs för mycket vatten upp och du blir trög eller förstoppad. Ingen av de båda alternativen är önskvärt eller bra på sikt för dig och din kropp.

När det samlats tillräckligt mycket avföring i din tarm så börjar det trycka på och då är det dags att leverera!

Så hur vet man om det är bra?

En enkel grundregel är att du bör tömma din tarm 1-3ggr/ dag och konsistensen ska vara som tandkräm och i väl sammansatt korv på ca 20 cm eller uppdelat på två mindre, du ska inte hitta obearbetad mat i avföringen ( undantag majs, som är svår smält och passerar igenom hela)Det ska heller inte göra ont eller kännas som du gått en brottningsmatch eller du ska inte behöva ta i som om du tränade tunga knäböj.  Sen finns det alltid undantag, men det bör inte gå mer än två dagar mellan dina toalettbesök. Du ska inte heller behöva använda halva toarullen när du torkar dig, faktum är att det ska räcka med ca två torkningar och sedan ska det var torrt.

Det som är mycket viktigt är att när det är dags att gå så SKA du gå, om du väntar för länge så kan det leda till ex. förstoppning.

En annan orsak till frekvent förstoppning kan var frekvent användning av laxativamedel, stress, att du inte tuggar din mat tillräckligt innan du sväljer, du bör tugga varje bit du stoppar i munnen 25-30ggr innan du sväljer.

Några enkla  tips om du är förstoppad är:

 • Motion
 • C-vitamin i höga doser (2-7g/dag utfördelat under dagen tills det börjar röra på sig)
 • En form av magnesium som innehåller magnesiumoxid och som finna i billiga produkter som ex mit val mimvital) magnesiumoxid kan kroppen inte absorbera upp (endast 2%) = bortkastade pengar (förutom vid förstoppning). dosera upp under dagen tills att det börjar röra på sig
 • Kiropraktor besök för justering av bäckenet.
 • Katrinplommon
 • Drick vatten med en nypa havssalt i.
 • Akupunktur
 • Djupandnings övningar
 • Yoga
 • Avslappningsövningar

Alla vet att fibrer och ffa. från grönsaker är bra för tarmen och för en bra tarmrörelse, men om du vet med dig att du äter lite (mindre än 500g grönsaker/dag) fibrer så är det ingen bra idè att panga på med en stor mängd på en gång, för då är risken att du blir förstoppad. Du måste stegvis öka ditt fiberintag över flera dagar till veckor så att tarmen hinner med.

Några enkla tips för att få din mage att må bra

images

 • Tugga din mat minst 25 tuggor per bit mat du stoppar i munen
 • Sitt ner och ät utan Tv, dator, iphone, tidning, bok.
 • Ta det lugnt efter maten, sitt ner eller lägg dig ner minst 20 min efter måltidimages
 • Träna inte närmare än 2 timmar efter måltid
 • Ät minst 30g fibrer/ dag = 600- 800g grönsaker/dag
 • Komplettera med kvalitativ Probiotika (godartade bakterier)
 • Ät mölksyradegrönsaker som surkål,kimchi, fermenterad soya
 • Din måltid bör ta minst 15 minuter att äta upp
 • Drick vatten under dagen
 • Kompletterar med kosttillskott som matsmältningsenzymer

Om du är intresserad av bra, kvalitativa, ekologiska och GMO fria kosttillskott så är du välkommen att maila mig på alex@for-dig.se så hjälper jag med vilka kosttillskott som är bra för dig.  Jag har valt att sälja Poliquin supplements för att jag har stort förtroende för dem, vidareutbildar mig på deras tillskott 1ggr/ år, vet att de är testade och håller högsta kvalitet, är gluten och GMO fria, ekologiska.

Jag kan sälja vilket fabrikat som helst som finns på den Svenska markanden, men jag har valt Poliquin just för att de är bland de bästa i världen.

Om ni är intresserade så håller jag även föreläsningar om kost-Hälsa-Träning för företag, föreningar, gym och lag.

I nästa del i serien kommer innehålla några enkla frågor som du kan svar på och se om det är något som passar in på din symptom och hur du kan förbättra det på naturlig väg.

Njut av din mat och tugga väl!

Alexander Gefwert

 

 

 

 

 

Taggar: , , , , ,