Håll vikten över Jul

Datum

Julen tillhör en av de högtider som är förknippad med god mat och gärna i stora mängder samt  en stor konsumtion av socker i olika former (pasta, potatis, ris, godis, bröd och olika efterrätter) och där till hör även att svensken går upp X antal kilo under julen.

Om du tillhör dom som har svårt att hålla vikten eller inte vill gå upp i vikt under Julen så ska jag ge dig några super enkla tips.

Det är en hel del mat på julbordet som inte är några större problem att ät om man vill hålla sin vikt, och om du är en av dom som redan är inriktad på en låg kolhydrats kost( eller om du vill kalla det LCHF) så har du säker identifierat vad som är mindre bra att äta. Men om du idag äter som våra myndigheter rekommenderar (50-60 energiprocent från Kolhydrater) och inte vill gå upp i vikt under Julen (det är möjligt att du till och med går ner i vikt om du följer råden längre ner på sidan) så kommer du har stor nytta av tipsen.

Det kan även vara så att du redan äter enl. LCHF, Paleo eller Low carb idag men vill smaka och njuta av sötsakerna på julbordet. Jag ska inte förneka att socker är gott….. till och med riktigt gott och det tillhör vår evolution att vi ska tycka om socker, så det gör inte dig till en dålig människa för att du vill äta godis och sötsaker, men det betyder inte att du ska göra det.

Så här kommer tre tips på hur du kan navigera dig igenom Julhelgen utan att gå upp i vikt, kanske till och med gå ner i vikt, vore inte det fantastiskt?

Vist vore det bra om du kunde äta godsaker under julhelgen utan att öka i vikt. Jag vet att det låter som en dålig reklam slogan på en super diet eller piller, men det funkar.

Följ de här tipsen och du kommer att starta ditt nya år utan  ångest över att du inte är nöjd med dig själv och din vikt eller kropp.

1,

Vänta med att äta dina kolhydrater tills kvällen, det betyder att det inte blir några mackor med marmelad, musli med bär, jos, frukt, knäckebröd, lättfil/mjölk, kaffe med mjölk eller yoghurt (actimel) till frukost. Allt det jag listade är socker, tyvärr finns ingen musli som passar in här(nötter i olika former är inte musli) inte ens Pauluns grenola är nyttig, sorry.

Men….. kanske du tänker socker på kvällen det gör ju oss tjocka, även det är en stor myt. om det är någon gång på dagen du kan äta ditt socker så är det på kvällen. Din frukost ska bestå av lax,korv, skinka, grönkål, rådkål, köttbullar och ägg (det du hittar på ett Julbord).  Till lunch samma upplägg, proteiner och fett. Men till kvällen har du ditt socker-kalas.

2,

När du äter dina måltider så ät långsamt och tugga maten väl( ca 20-30 tuggor per bit du stoppar i munnen) då hinner de hormoner som reglerar din aptit att tala om för dig att du är mätt, samt att din mage får en chans att bearbeta maten innan den skickas vidare ner till tarmen. När du är mätt är det dags att lämna matbordet och det betyder att måltiden är SLUT.

3,

Utför någon form av fysisk aktivitet på förmiddagen, om du är otränad, det vill säga du tränar inget  idag(promenad är inte träning, det är ett sätt att transportera sig på) så kan en rask promenad i 45-60min funka.

Om du däremot tränar regelbundet så passar det utmärkt att besöka gymmet och träna någon form av cirkelträning som pågår i30-40 minuter, besvära dig inte med att ställa dig på löpbandet å jogga  eller på cross trainern i 45 minuter i någon mysig fart där du titta på TV samtidigt. Om du tänker springa så spring korta intervaller 30-50 sekunder allt vad du kan där efter går du 2 minuter sen upprepar du detta 5-8ggr. Självklart är det viktig att du värmer upp,om du inte springer något idag så är den här formen inget för dig än. Rodd eller cykel intervaller funkar oxå, det viktiga är att du ger 100% och att du vilar i 2 minuter mellan intervallerna.

Punkt 3 bör du göra de dagar du tänker äta socker eller dagen efter du ätit dina kolhydrater (bröd, ris, godis, potatis, efterrätter)

Bara för att du följer dessa 3 punkter så kan du inte äta socker ( godis, bullar, kakor, julmust, bröd, potatis) varje dag, välj 2 tillfällen i veckan där du äter dina godsaker eller brödet.

Du som är inne på Low carb behöver inte vara orolig för att äta socker några dagar under Jul, troligtvis så kommer du att uppleva att din träning går bättre.

God Jul.

Alexander Gefwert

Taggar: