Mot nya mål del 4

Datum

Då har det även gått två veckor för mig med (Alex), Som jag skrev senast så formulerade jag om mitt mål, eller rättare sagt jag fortsätter mot mitt mål att bli starkare i mina ben och parallellt med de öka i muskelmassa.

Problemet när man blir äldre och kanske ffa. när man passerar 40 år är att det inte är lika lätt att öka i muskelmassa som när man är 20 år, spelreglerna ändras med åldern. Och det som gör att spelreglerna förändras med åldern har att göra med ffa. två hormoner.

Nr. 1 Testosteron: som är ett manligt könshormon som även kvinnor har en del av (dock mycket mindre än män) som gör att män har större muskelmassa än kvinnor om allt står rätt till, dock finns det undantag som att det är många män som inte styrketränar samtidigt som att det finns kvinnor som styrketränar. Testosteron minskar med ca 10% per 10 år och den nedgången starta redan vid ca 25 år ålder. Så minskade nivåer gör att det blir lite svårare att bygga muskelvolym. Eller om du börjar att styrketräna senare i livet så har du svårare att bygga någon ansenlig mängd muskler eller så kommer du inte att nå din fulla potential gällande muskelvolym. Faktum är att om du har en stor muskelvolym när du är äldre så kommer ditt liv att bli mer kvalitativt.

Nr. 2 Kortisol: är ett stresshormon som är katabolt, vilket betyder att det är nedbrytande. meningen med att det ska vara nedbrytande är att det ska bryta ner näringämnen som finns lagrade i kroppen ( musklerna, skelettet, fettvävnad, mm) för att finnas tillgängligt vid en stressfull händelse så att du kan slåss för ditt liv eller springa för ditt liv, och det har att göra med ren överlevnad. Så när vi blir äldre så minskar kortisolet i kroppen, vilket kanske kan tyckas bra, eftersom att kortisol är katabolt (nedbrytande) för ex. musklerna, men kortisol har även andra viktiga uppgifter som att det är antiinflammatoriskt och det betyder att det är viktigt för att bekämpa inflammationer i kroppen. Det ska tilläggas att under längre tid av  stress så ökar risken för att bli sjuk. När man är 20 år så är det inte så mycket man bekymrar sig över som ex., familjen, barn, jobbet, företaget, ekonomin, mm.

Så vad betyder då detta?

– Det går inte att träna lika mycket =antal ggr/ veckan, tid per träningspass, antal reps och set som en 20 åring eller 30 åring

-Det är viktigare med återhämtning mellan träningspassen

-Sömnkvaliten =antal timmar/ natt samt antal nätter per vecka med bra kvalitet.

– Att sköta kosten blir viktigare och ffa. protein intaget, yngre människor behöver mindre protein än äldre. funkar inte att slarva.

-Att lyssna på sin kropp, vilka signaler ger den dig.

-Viktigare att komplettera med rätt kosttillskott

-Byta ut en del övningar som är snällare mot vissa leder, som ex. triceps och armbågsleden

Hur har det gått då?

De har gått mycket bra, har hitta ett bra upplägg när det gäller övningar, antal reps och set. samt antal träningspass i veckan.

Har på ökat 1 kilo muskler på två veckor och samtidigt minskat något i fettprocent.

I nästa inlägg kommer jag att dela med mig av hur min träning sett ut under en den här perioden, och jag lovar att det inte ska ta lika lång tid innan nästa inlägg kommer.

Sätt mål, planera och jobba målmedvetet mot dit mål, och resultaten kommer!

/Alexander Gefwert

 

 

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,