Mot nya mål del 5

Datum

Det är ganska vanligt att vi vill något ex. gå ner i vikt (minska i fettprocent) ,bli snabbare, starkare, större muskler, mm. men att insatsen (arbetet, tiden, planeringen) inte är i relation till målet eller det förväntade målet.

Ex. om ditt mål är att minska i fettprocent (mindre fett på kroppen,tonad,,fastare mfl)) så är det vissa saker som du måste göra för att nå dit, en del människor har det lättare att minska i fettprocent än andra. Några saker som påverkar detta är ålder, kön, genetik och hormoner. samma gäller om man vill få större muskler eller kunna springa 10km på en viss tid eller snabbast i loppet.

Men det finns en sak till alla kan göra och som är avgörande för huruvida du kommer att nå ditt mål eller hamna så nära det som möjligt, och som många missar och följden blir att man slutar innan man nått dit.

Vad är det då som är så viktigt för att du ska nå ditt mål ?

Planering, planering och planering.

Det finns ett utryck som lyder, ” om du inte planerar, så planerar du för att misslyckas”

Så innan du kan lägga upp din plan så måste du även veta var du är i dag och vart du ska (ditt mål) när du har tagit reda på det så kan du lägga upp din färdplan på hur du ska ta dig dit, så din plan blir samma sak som en karta är för en orienterare, en ritning för en snickare eller ett recept för en kock. Den talar om hur du ska göra och i vilka steg.

Vad bör du ha med i din plan för att nå ditt mål?

thumb

Vilka verktyg är bäst (träningsredskap och träningsform) här gäller det att verkligen tänka efter och använda de verktyg som ÄR bäst, låt inte saker som, -jag har inget gymkort så jag gör något annat istället( kör lite burpees i vardagsrummet, eller jag har några hantlar hemma som jag kan använda) om den bästa träningen finns på gymmet så SKA du dit.  Även om du har gymkort, men det redskap som är bäst för att nå dittmål inte finns där….. byt gym! nöj dig bara med det som är bäst för att du ska nå ditt mål!

images

-Hur många träningspass har du möjlighet att träna, samt vilka dagar i veckan och tid. Om du tränar 1-2 ggr/ veckan så kan du inte förvänta dig några fantastiska resultat, de idrottare som blir bäst har lagt ner många, många timmar i gymmet eller i sin tränining I dag så lever vi i  världen quick fix ” 8 veckor till drömkroppen” , ” träna 15 min/dag och kom i toppform” , ” träna i 4 veckor och få platt mage” så vi har tappat respekten för vad som behövs göras för att nå våra mål, hårt arbete helt enkelt. Du måste även planera i dina träningsdagar och följa dem, lägg gärna in klockslag när träningen ska börja.

images-5

-Kan du påverka det du ska äta. Om du inte kan påverka vad du stoppar i munnen så blir det mycket svårt att nå ditt mål. Vet inte hur många gånger jag hört följande – på lunchen så fanns det bara….  -Jag hinner inte äta frukost.  -då blir maten dyrare. -men du vet halv tre fika med bullar och kakor. -vad ska andra tycka och tänka. -men övriga familjen äter….. Det är bara du som bestämmer vad som hamnar i din mage. och ja du kommer att behöva gå upp tidigare för att äta din frukost.  Om restaurangen inte kan erbjuda det som är bäst för dig, så behöver du ta med egen mat.  Ja, bra mat är dyrare än skräp!

images

-Optimera återhämtning ( sömn, tillräcklig vila mellan träningspassen) Om du inte sover mellan 7-9 timmar/ natt för att du gärna sitter upp framför TVn eller datorn fram till kl. 23.00 och måste kliva upp kl. 05.30 så kommer du att behöva gå att lägga dig tidigare för att få 7-9 timmars sömn. Helt otrolig att man ibland behöver tala om för vuxna människor att du kommer att må bättre, känna dig piggare, hålla dig frisk och få bättre träningsresultat om du sover 7-9tim/ natt. Det går inte att träna 4-10tim/ veckan om du inte lägger in vilodagar eller dagar med lättare träning, det kallas periodisering.

images-1

-Har jag kunskapen, eller behöver jag hjälp. Om du inte vet hur du ska träna eller vad som är bra att äta för att nå ditt mål så är det på sin plats att ta hjälp, den bästa hjälpen är den du betalar för, och det är för att.: Den som ger dig informationen har en kunskap som han/hon  betalt för via utbildningar. samt han/hon kommer att anstränga sig och göra sitt bästa eftersom det är någon som betalat och då även förväntar sig att få något som är värt att betala för. Den som betalar för tjänsten kommer att värdera den högre än om man får något gratis. Kom ihåg gör det som är bäst för att nå ditt mål. Priset på tjänsten är ofta i relation till kunskap och erfarenhet.

images-2

-Identifiera ev. hinder på vägen och hur du ska ta dig runt dessa. Om ett hinder är att du inte har något gym att träna på,- köp gymkort, eller om du inte har träningsskor eller kläder för att springa ute när det regnar,- köp det. Om du kommer att bli bjuden på middag så gör det bästa av saken. Om du är på konferens hör efter om du inte kan välja bort något eller lägga till något i menyn, stå för att du inte äter vissa saker (förklara gärna som ex. – jag mår dåligt om jag äter….) Om det förväntas att det ska drickas alkohol och kanske i större mängder, hur ska du göra för att inte dricka osv.

Och kanske det viktigaste av allt.

Ha roligt!

Alexander Gefwert

 

 

 

 

 

 

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , ,