Mot nya mål del 6

Datum

Återhämtning

 

På samma sätt som man planerar in tid för träning och planerar sin kost är det lika viktigt att planera in tid för återhämtning för att få resultat av sin träning. Jag tänkte skriva lite om återhämtning på olika sätt.

 

Varje vecka har jag minst 1 vilodag. En vilodag innebär inte att jag är helt inaktiv utan kan innebära promenader eller lugna former av yoga. Min vilodag har jag planerat in på måndagar för att jag har många PT-klienter vilket innebär lite tid för träning och så har jag gått på 1,5 timmes yoga varje måndag efter jobbet. Den här stunden i yogasalen är inskriven i min kalender ända fram till jul och är ingenting jag flyttar på. Det är min tid för återhämtning helt enkelt och det innebär att jag aldrig bokar in jobb, kompisträffar eller annat den här tiden.

 

En annan aspekt på återhämtning handlar om periodiseringen av träningen. I mitt fall under de här 8 veckorna ökade träningsvolymen nästan varje vecka. När 5 veckor hade gått var det dags för en återhämtningsvecka. Det innebar för mig att minska volymen i träningen. Jag minskade antal träningspass och antal set i passen. Förra veckan tränade jag alltså bara ett styrkepass på måndagen och ett på fredagen. Utöver det tränade jag ett intervallpass på lördagen och ett på söndagen. Under veckan fokuserade jag mer på min sömn och vila och lyssnade på hur min kropp kändes. När Alex gjorde Bio Signature mätning hade min fettprocent ändå minskat från 12,5 %till 12,2% samt att min muskelvolym ökat med ca 300g trots att volymen på träningen var väldigt mycket mindre än vanligt.

 

Nu är min återhämtningsvecka över och det är dags att öka på träningsvolymen för slutspurten mot målet om 2 veckor! J

Alexandra Skolglund

Taggar: , , , , , , , , , , , , ,