Ditt viktigaste träningsredskap

Datum

Träning och prylar hör ihop, och idag finns det en uppsjö av prylar som du kan använda till din träning. En del prylar är viktigare än andra och jag ska tipsa om det absolut viktigaste du behöver om du ska träna effektivt och toppa dina resultat. Det tips jag kommer att ge är inte den bästa bollen, skorna, tightsen, eller den senaste träningsappen. Det är något mycket enklare än så, och det är det absolut viktigaste för att du ska få resultat i din träning.

vad är då det för redskap som alla behöver i sin träning ?images-3

-Klocka, med sekund och minutvisare alt. tidtagarurimages-1

-Men mobil med tidtagning funkar det, -det funkar, men absolut inte lika bra som en klocka på armen eller ett tidtagarur runt halsen.

Människor har en förmåga att krångla till det genom att köpa dyra komplicerade klockor med för många funktioner som ex.GPS (hallå om du bor i Stockholm eller någon annan storstad så är risken mycket liten att du kommer springa vilse i Hagaparken eller på El-ljusspåret), men kanske du tänker om jag har GPS så vet jag hur långt jag sprungit. Det är rätt, men är det viktigt för träningen, -nej. (förklaring kommer)

All träningsfysiologi bygger på arbetstid = hur länge  dina muskler eller hjärta jobbar. Det enda din kropp känner till är arbetstid och intensitet(effekt, power). Och det har att göra med att din kropp kommer använda olika former av energi som fett, glycogen (socker i muskeln), ATP (ett energi ämne i muskeln)beroende på hur mycket kraft (power) eller hur länge muskeln ska jobba. Förenklat ser det ut som så här när du börjar träna ex. löpning, cykling, styrketräning, gruppträning mm.Triathlon-715x476

De första sekunderna (0-7sek) använder kroppen ATP och kreatinfosfat (ett energiämne som finns lagrat i musklerna).

Där efter ca 7- 70 sek glykos (socker som finns lagrat i muskeln) utan syre (anaerob)med i produktionen av energi.

Om du fortsätter att springa eller att göra dina knäböj 70sek- ca 30 min så (utan paus från start) så kommer energin komma från glykos med hjälp av syre (aerob).

Om du nu fortsätter att springa så kommer mer och mer av energin komma ifrån fett (det är både fett och socker).

Det som händer parallelt med att din träningstid (sammanhängande löpning, knäböj= fler repetitioner) så kommer effekten(power) att avta = lättare vikt på stången eller lägre hastighet i löpningen. Och det har att göra med vilka energi system som är med och levererar energi. kortare arbete ATP och Kreatin = högre effekt ,och längre arbete fett = lägre effekt.

Så det du i praktiken gör när du tränar är att du tränar dina energisystem (fler enzymer, buffrings förmåga, kapillärer, mm).

Så dina ben eller armar kan inte se eller mäta metrar eller kilometrar, den känner bara till tid, och det är därför klockan är så viktig.

Så när du gör din löpträning i intervallform så tränar du även vissa energisystem genom att tiden styr hur långa intervallerna är och hur lång vilan är.

Om vi tittar på styrketräning så jobbar man med repetitioner och vila mellan seten, ett klassikt hypertrofi (muskelvolym)program kan se ut som följande 10 reps och 3 set med 2 min vila mellan seten. Sen finns det en hel uppsjö av varianter, men det som är lika mellan dom är att man har en specifikt antal reps och vilotid mellan seten. Repsen återspeglar en viss tid = ett visst energisystem (som jag beskrev ovan).  Om du styrketränar idag och inte tar tid mellan dina set, så har du ingen aning om hur länge du vilar, vilket betyder att vila kan bli allt  mellan 10 sek till 5 min (om du träffar en polarn på gymmet och ni börjar socialisera med varandra mellan seten) så om du orkar en tyngre vikt under det förra passet så kan det var för att du vilade längre tid eller inte, du vet helt enkelt inte eftersom att du inte tar tid med tidtagarur. Och det här är grunden i träning som alla ska känna till, om du inte kan detta så investera i någon som kan, och din träning kommer upp till en helt ny nivå.

Men…. ta inte för givet att alla PTs kan det här, jag slutar aldrig förvånas över hur många PTs som inte äger ett tidtagarur eller förstå vikten av att klocka vilotiden OBS! det här är grunden i träningslära som man SKA kunna om man jobbar med träning och om man ska kunna kalla sig tränar med stolthet.  Men funkar det med Iphone då? den har ju tidtagning, -Nej det funkar inte, för att:

1, Du måste  lägga ifrån dig den och innan du fått tag i den så har det gått 3-5 sek

2, Innan du låst upp den har det gått 5 sek till

3, Innan du lagt ifrån dig den för att köra nästa set så har det gått 5 sek till

4, Att drälla mobiler på gym är som att be om att få den mosad.

5, Du får ett sms eller ett mail som du fastnar i= fokus är borta från det du kom till gymmet för att göra, träna.

Och om du är PT och springer om kring med mobilen i handen så funkar det inte för att:

1, Du kan inte hjälpa din kund/ klient om han/ hon om något skulle hända

2, Folk runt omkring i gymmet uppfattar att mobilen är viktigare än din klient, vilket inte är bra om du vill att din verksamhet ska öka o vinst.

3, Du blir störd av inkommande sms och mail eller samtal.

4, Om du står och stirra på din mobil så vet inte folk i gymmet om du surfar runt på mobilen och är helt ointresserad av din klient.

Köp ett tidtagarur och din träning kommer att bli bättre, om du jobbar som PT kommer du att se att förfrågan att ha dig som PT kommer att skjuta i höjden, kunder köper med ögonen, de har redan betraktat dig ett tag i gymmet innan de väljer dig, en PT som är engagerad i sin klient får fler kunder = tjänar mer pengar.

I Nästa blogginlägg kommer att handla om vilka övningar som är effektivas, samt myter om effektiviteten i vanliga gymövningar.

Trevlig helg!

Alexander gefwert

 

 

 

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , ,