Träna smart med rätt övningar del 3

Datum

Okey, nu har jag dissat och piskat sönder kettle belle sving, burpees och box jumps som träningsövningar för den generella befolkningen i de två senaste blogginläggen 😉  samt att jag gett alternativ på kettle belle svingar och idag ska ni få en super bra övning istället för burpees.

Jag förstår att många tränar burppes för att det ger det de flesta eftersöker när de ska träna, nämligen blodsmak i munnen, hög puls, och spyan åkandes hiss upp och ner som en jojjo i halsen. Men är det det bästa kvittot  på att träningen är bra?

– Ja och nej, och det beror på vad ditt mål med träningen är. Själv skulle jag inte ge mina kunder den behandlingen de första passen för att jag ska känna mig trygg i rollen som PT (för övrigt ingen annan PT på vår anläggning) jag vill bygga upp mina klienter så att de på sikt kan hantera den formen av träning längre fram om det är målet med deras träning.

Kan tänka mig att många förknippar ordet träna med härda,exercera, fostra, drill. kanske fler skulle lyssna på ordet träna = träna upp. eller att öva sig, repetera, träna upp, förbereda, stärka, instruera.

Oki, om vi tittar på vilka muskler som arbetar när man gör en burpees så är det.images-3

Låren, bål ( i ett vågrätt läge), säte och bröstmuskeln.

Om vi tittar på alternativet som är ett utfallsteg, så tränas följande:alex10

Lårmuskeln och framför allt vastus medialis (viktig muskel vid stabilisering av knä vid gång, hopp och löpning)images-6

Sätesmuskeln (rumpan)

Rörlighet i höftböjare,

Hamstring( baksida lår)

 

Rörlighet i fotled,

Gluteus medius (stabiliserar höft åt sidan vid gång och löpning)

Bålmuskeln i lateralplanet (åt sidan, som plankan på sidan fast i gångrörelse)

Så anledningen till att utfall är en bättre  övning generellt är för att du tränar upp ev. obalanser i rörlighet mellan höger och vänster ben och framsida och baksida av låret. Om du har olika rörlighet på benen eller fram och baksida så är risken större för skador.

Om du har olika styrka mellan höger och vänster ben eller framsida och baksida så ökar även det risken för skada.

Om vi även tittar på den metabola effekten (hur mycket energi du förbrukar) så slår Utfallen burpees och det är för det är lägre effekt i burpees, och framför allt så minskar effekten i takt att du gör fler burpees efter varandra. När du gör utfall så kommer du kunna lägga till vikter så att det blir tyngre och jag lovar att din puls kommer skjuta i taket här med, men på ett mer kontrollerat sätt.

Det är lätt att gå vilse i träningsdjungeln och att man tappar bort sig i träningen= vilken träning som faktiskt är bra och effektiv. För att en övning ska bli effektiv för mig så bör den uppfylla några krav:

1, Den ska träna det jag vill träna på bästa sätt. ex styrka, power, rörlighet, muskelvolym, fettförbränning, mm.

2, Den får inte äventyra säkerheten i träningen

3, Den ska hjälpa till att hålla mig skadefri, så att jag kan fortsätta att träna många år framöver.

Bara för att du lär dig att gå tidigt ex. vid 10 månaders ålder så betyder inte det  att du kommer att springa snabbt när du blir äldre.

Starta din träning på den nivån du är på och inte på den nivå du skulle vilja vara på eller kompisen är på eller den din tränare tycker att du ska var på eller på den nivån du var på för 20 år sedan när du var 18 år.

Nästa inlägg handlar om Box Jumps och ett bättre alternativ.

Träna smart för en stark och hållbar kropp.

Alexander Gefwert

 

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , ,