Är Personlig träning dyrt eller en investering?

Datum

Det händer att folk kommer till oss och tycker att det är dyrt med PT. Den första frågan som dyker upp i mitt huvud är, -jämfört mot vad?

Eller när människor börjar med frågan vad kostar det?

Visst det är relevanta frågor, men något som är mer relevant är, vad vill du ha?, eller vad söker du? eller vad är ditt mål?

Därefter är det PTs uppgift att ge dig den bästa lösningen/ upplägget  utefter din ekonomi.

Samt att vi kanske har någon generell uppfattning av vad saker och ting kostar och då jämför, men…. då måste man oxå jämföra med en liknande produkt/tjänst. Jag kan inte jämföra en Skoda mot en BMW, eller kunskapen hos en AT läkare med en specialistläkare.

 

Men om du tänker som så, att om jag investerar den  här summan på det här så får jag,- utbildning, kunskap, effektiv träning, jag blir starkare, smalare (om det är målet), uthålligare, piggare, friskare, rörligare, mindre skador, mm.

images

Men om dina tankar går runt att, -jag vill ha någon som skriker på mig, gör mig super trött så att jag ligger som en disktrasa på golvet efter att ha gjort 100 burpees, armhävningar i mängder, plankan i 3 minuter och TABATA intervaller, så är 500kr dyrt. För om du behöver någon som räknar till hundra eller tar tid på TABATA intervallerna så kan du lika gärna ta hjälp av en 8 åring för han en eller hon kan räkna till hundra och ta tid på Iphonen, tror att du till och med kan dressera en hund att skälla hundra gånger.

Det finns ett uttryck som följer,

”If you pay with peanuts you get monkeys”

Eller om din första fråga är hur dyrt är det?….,-Då har du nog inte råd. Eller så är du  inte villig att investera det som behövs för att få professionell  hjälp.

Om du däremot vill att din PT utformar ett träningsprogram eller livsstilsförändringar utformat för dina mål, din rörlighet, kön, ålder och livsstil, och som har fler utbildningar i bagaget än det mest basala som som Lic. Personligtränare, så kommer du behöva betala mer.

Du betalar för kunskap och erfarenhet.

Däremot så finns det många PTs som tar klart mer betalt än vad deras kunskapsnivå tillåter. Om du som PT efter ca 10 år i branschen inte gått en enda vidareutbildning(minimum 3 dagar lång) inom träning eller kost sedan du tog din licens som PT eller inte utvecklats längre än att du sätter dina kunder på träningsprogram som ex. 100 grodhopp, 100 burpees, plankan, Tabata intervaller. Eller tror att Cross fit är lösningen på allt, eller att kampsort är lösningen på allt som enda träning så är det dags att fundera över vad du gör i branschen. Eller om du ger kostråd som baseras på att minimera kcal intaget till minimum genom att ge som enda alternativ att äta kyckling och broccoil eller lax och broccoli eller light kvarg(0,5% fett) med fun light,eller ta bort allt fett från kosten samt att dricka litervis med Celcius,  som inte kräver den minsta kunskap om nutrition/kost och hormoner.

PT träning blir även dyrt om du går till en PT och du har som mål att ex. minska i fettprocent. Om den PTn ger dig effektiv kvalitativ träning och kostråd som du ska följa. Men du av någon anledning beslutar att  följa träningsråd och/ eller kostråd till 50%, det är då Personligträning blir dyrt, du investerar pengar men gör en 50% insatts = bortkastade pengar. Varför går du till en expert och betalar för professionell hjälp men du väljer att inte följa råden,är det för att du tror att du vet bättre själv? eller?

Jag tror att det tyvärr är många som inte är mogna att gå till en PT, eller så tror dom att PTn ska fixa allt. Om du ser en Personligtränare som en coach istället för någon som ska fixa dig. Vilket betyder att du som kund även kommer att behöva göra en insatts själv, PTn ger dig verktygen.

images-1

Vad betyder då ordet coach? ordet betyder vagn på engelska, och en vagn som transporterar människor från punkt A till punkt B på ett säkert och effektivt sätt = man tar sin klient från ett ställe till ett annat på ett säkert sätt, ex. från 10kg övervikt till normalvikt.

 

Trevlig Söndag!

Alexander Gefwert

 

 

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,